Зад маската на клишетата

Зад маската на клишетата
Снимка: Thinkstock

Отвсякъде ни заливат с препоръки за здравословно хранене на децата ни, но вникваме ли в съдържанието им или само се плъзгаме по повърхността на клишетата? И рационалното хранене си остава само мечта…

Например: децата трябва да се хранят с много плодове и зеленчуци.
Така е, те са основен източник на витамини, минерали и фибри, които улесняват работата на храносмилателната система. Но твърдението се отнася само за пресните, сурови, неконсервирани и по възможност необработени плодове и зеленчуци.
Масово на децата през зимата се предлага компот, но при сваряването на плода в буркана остава само оцветена подсладена водичка, витамините се разрушават при високата температура. Същото се отнася и до соковете в кутии, там като екстра са добавени и оцветители, консерванти, стабилизатори и т.н.

По-добре дайте през зимата цитрусов плод или сок от него. Не се хвърляйте на грозде и ягоди през зимата, те са дошли от другия край на планетата, каква ли обработка са претърпяли, за да се съхранят през дългия път?

Най-полезни са сезонните плодове, през зимата това са цитрусовите, а и идват от близо, от съседите. Ако се страхувате от нитрати, давайте фреш, нитратите се отлагат най-вече в съединителната тъкан на растенията, която се изхвърля при изстискването на плода.

"Най-големият враг на човечеството са мазнините", е основният рефрен на медици и фармацевти. Даже майките започнаха да дават на малките си деца обезмаслено мляко и млечни продукти, някои насила правят децата вегетарианци, за да поемат по-малко мазнини.

Груба грешка, мазнините са много полезни за растящия детски организъм. Те изграждат клетъчната стена и ядро, участват в предаването на нервните импулси, в строежа на нервната система, холестеролът е изходна суровина за производството на хормони.

Затова мазнините са безценни, разбира се в определени количества и състав. При прекаляване се отлагат по съдовете на възрастните и по дупетата на децата.

Полезни са ненаситените мастни киселини в тлъстата риба, зехтина, ядките, авокадото. Децата не трябва да се лишават и от краве масло (маргарин - не!), то съдържа ценните витамини А и Д. Зехтинът е полезен, само когато е студено пресован, екстра върджин - от първото пресоване на маслините, от второто пресоване се получава върджин, а евтините зехтини са от отпадните продукти, от костилките на маслините например. С рибата също трябва да се внимава, сьомгата е най-добра от естествени водоеми (не от развъдници), в риба тон понякога има следи от живак.

В последно време шоколадът се величае като полезна храна, пълна с антиоксиданти. Любителите на кафявото изкушение да не ръкопляскат, това се отнася само за черния шоколад със съдържание на какао над 70%. Никое дете не обича горчив шоколад. Любимият млечен е друго нещо – сметана, мазнини, много захар, ядки. Много калории и кариеси по зъбите.

Млякото е най-полезната за детето храна. Разбира се, но това се отнася най-вече за човешкото мляко, кърмата. Кравето мляко е идеално за телетата, не за бебетата. То съдържа в големи количества казеин (от него се прави лепило), алергизиращ и трудно преработваем белтък, много соли. Затова се препоръчва поне до 2-годишна възраст да се приема адаптирано мляко, то пак е краве, но с променен състав, максимално близък до кърмата. По-големите деца трябва да приемат млечни продукти, но качествени, а не с палмово масло.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти