За забраните и ограниченията с любов

За забраните и ограниченията с любов
Снимка: Thinkstock

Колкото и да не ни се иска, неизбежно е да налагаме ограничения на децата си. Важното е да го правим така, че да запазваме достойнството им и забраните наистина да имат смисъл.

Кога да налагаме ограничения?

Безспорно, ако непрекъснато налагате ограничения, рискувате да възпитате дете с ниско самочувствие, което непрекъснато ще е зависимо от чуждото мнение и указания, без умения за собствен избор. Липсата на ограничения пък от своя страна, може да доведе до това детето слабо да се съобразява с околните и да не развие успешно уменията си за самоконтрол.

Къде е златната среда?

Определено, когато става въпрос за безопасността и здравето на детето, е редно да се наложат ограничения – не бихте искали детето ви да бърка в контакта. Важно е да възпитаме детето и в уважение към другите и когато забележим нетолерантно и грубо отношение, да вземем мерки.

| Прочетете още: Важните уроци за деца, но не училищните |

И все пак, как да забраняваме и налагаме ограничения?

Често в бързината, а и защото е лесно, формулираме забраните с „недей“ и „не“. Ефект вероятно има, но в краткосрочен план. Затова е добре винаги, когато забранявате нещо, да намерите време да предложите и алтернатива на детето, особено на най-малките. „Не тичай!“  ще звучи по-управляемо за детето като: „ Ела да се пързаляме!“. Чрез алтернативата насочвате вниманието и интереса на детето в друга посока.

Прочетете още: Игра за момичета, игра за момчета |

Обяснявайте защо забранявате. За детето не е непременно е ясно защо му забранявате или го ограничавате. „Стига толкова компютър!“ звучи като наказание, а не като загриженост от страна на родителя за здравето и развитието на детето. „Когато прекарваш много време на компютъра може да си развалиш очите, а и губиш ценно време за игра. Затова 20-тина минути пред  екрана на ден е допустимото време за твоята възраст. Помисли как най-добре може да ги оползотвориш.“

Прочетете още: Как да помогна на детето ми да се справи с разочарованието? |

„Щом удряш децата, се прибираме веднага!“ ще предизвика логичен гняв от страна на детето, но: „Виждам, че ти е трудно да се контролираш и когато се ядосаш посягаш да удариш. Но когато удряш, другите деца ги боли. Затова трябва да си тръгнем. Когато успееш да се овладееш и спреш да ги удряш, ще можем да останем и да играем. Утре ще имаш възможност да опиташ.“  показва на детето къде е проблемът и какво зависи от него, за да го реши.

На страниците на „Детето играе“ може да проследите още много идеи за това как да научите детето да управлява емоциите си.

„Не можеш да имаш всяка играчка, която искаш!“ не дава яснота на детето защо не може да има играчката, която току-що е видяло на витрината на магазина. „Разбирам, че искаш играчката, но имаме ограничен бюджет и в момента не мога да си я позволя. Тъжно ми е, че е така и може заедно да измислим какво можем да правим в бъдеще.“ е вариант, който е по-вероятно да направи детето съпричастно на проблема и дори да научи нови неща за управлението на финансите в семейството.

Прочетете още: Знаем ли как да четем на детето? |

Обясненията не само дават аргументация на забраната или ограничението, а показват на децата, че вие ги уважавате и им помагате да се справят с предизвикателството. Освен това, децата се учат сами да преценяват поведението си в бъдеще, разбират какво зависи от тях самите и могат да съобразят какво е редно или не, дори когато вие не сте наблизо, за да контролирате всичко.

Договаряйте с  децата възможни алтернативи, особено с по-големите. Когато децата знаят, че забраната не е с цел наказание, те по-лесно ще се справят с яда си или разочарованието си. Бъдете техен партньор в откриването на смисъла на забраната и търсене на възможни решения.

Прочетете още: Как да научим децата да разбират и да се справят с чувствата си |

Нека децата да имат възможност да дадат и своите аргументи  и изразят позиция. Важно е децата да имат избор. Такъв подход ви гарантира, че детето ще може да отстои мнението си и  в трудни ситуации с приятели, учители и други хора от обкръжението му.

Сигурни сме, че искате децата ви да растат съзнателни и отговорни личности, бъдете техни партньори в този дълъг и нелесен процес.

Още по темата:

Да помогнем на децата да разберат времето

Как да развием езиковите умения на детето

Игри за децата по време на път

Как да възпитаме децата, за да имат самочувствие

Как да изберем играчка за детето си?

Какво можем да направим от природни материали?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти