За да отгледаш дете, е нужно цяло село...и баща му

За да отгледаш дете, е нужно цяло село...и баща му
Снимка: Thinkstock

„За да отгледаш дете, е нужно цяло село“ е африканска поговорка, която ни предлага друга гледна точка за семейството, родителството и грижата за деца като поставя акцент върху отговорността не само на родителите, а и на цялото общество. Тази перспектива поставя семейството в контекста на взаимодействие с други семейства – в контекста на общността. 

Съзнателно или не, през целия си живот всички се стремим да се приобщим към определена група. Чувството за принадлежност към дадена общност провокира желание за личен принос и ангажиране със значими дейности, което повишава и общото благополучие.

Познанството между участниците ражда доверие, доверието – загриженост, а загрижеността между членовете на „селото“ ги подтиква да търсят и създават свои пътища за справяне с житейските трудности на цялата група или на уязвими нейни членове.

Всеки участник има свое собствено място в общността и свой принос. Мъжете, и в частност бащите, имат своя специфична роля, особено когато говорим за силно феминизирани пространства, каквото е училището, например.

В България днес по официални данни жените са 82% от педагогическия персонал в училище и то без да включваме възпитателите. В такива общности, където основен модел е „женският“, присъствието на мъже е особено важно за пълноценното развитие на децата.

Изключително важно е повече важни за децата мъже да участват активно в училище, в детската градина и др., за да балансират средата, да помогнат на децата да изградят добра самооценка и здрави връзки с другите и света.

Една от основните дейности на Национална кампания „Да бъдеш баща“ е именно това – да работи в подкрепа на училищната общност за осигуряване на повече време и пространство, където татковците да прекарват време с децата, да преживяват хубави моменти заедно.

Затова, станалата вече традиционна „Седмица на бащата“ – втората седмица на месец ноември, е прекрасна възможност, която все повече училища, детски градини и организации използват, за да може важните за децата мъже да участват активно в тази част от живота на децата и в партньорство с учителите да подкрепят пълноценното им израстване.

Тази година отново много организации от цялата страна ще предоставят възможност, организирайки най-различни събития специално за татковците, за да може всички деца в общността да имат възможност да растат в здравословна социална среда.

Повече за инициативата „Седмица на бащата“ може да научите на сайта на кампания „Да бъдеш баща“ ТУК.

Автор: Евелина Лафчийска
Психолог към Асоциация Родители, част от Национална кампания „Да бъдеш баща“

Още по темата: 

Татко, имам нужда от теб

Ролята на бащата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти