Трябва ли детето да ви вижда голи

Трябва ли детето да ви вижда голи
Снимка: netinfo

Повечето родители нямат притеснения да се преобличат и къпят заедно с малките си деца. До кога обаче е допустимо да се събличате пред малчуганите и кога е времето да започнете да се съобразявате с голотата?

Като начало е важно да се знае, че отношението на самите родители към голото тяло е много важно за развиването на психиката на децата. Децата възприемат отношението към тялото и голотата от своите родители, така че ако самите майка и татко се срамуват от сексуалността си, децата ще правят същото.

В най-ранна детска възраст децата нямат разбиране за своята сексуалност, както и не се срамуват от голотата си. Също така са любопитни и могат да проявят интерес към телата на околните.

Доктор Флан Уалвиш - детски и семеен психотерапевт, обяснява, че много деца изпитва въбуда в ранните си години, без обаче тя да е в отговор на сексуално чувство. Според Уалвиш, когато детето е вече на шест години къпането заедно и събличането един пред друг става неуместно. Тогава трябва да обясните на малчугана, че всеки човек има нужда от своята лична неприкосновеност когато взима душ или да отиде до тоалетната.

Все пак, друг специалист - доктор Карол Либерман, съветва, че родителите не бива да се притесняват и да покриват голотата си от децата, дори и когато те вече са над осем години.

"Родителят от срещуположния пол на детето може да започне да се показва гол, когато то вече е навършило три годинки - обяснява Либерман.

Тогава започва развитието на психосексуалната Едипова фаза. Детето започва да жадува внимание и любов от страна на родителя от противоположния пол."

Все пак родителят сам трябва да прецени кога детето му се е развило до етап, в който вече не е уместно да остава голо пред по-възрастни или да вижда майка си и баща си без дрехи.

Всяко дете има своя индивидуалност, разбирания и потребности, с които родителите трябва да се съобразяват.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти