Трябва ли да се дават имуностимуланти на децата?

Трябва ли да се дават имуностимуланти на децата?
Снимка: Thinkstock

Децата тръгват на детски градини и училище и родителите знаят какво означава това  – болести, отсъствия от работа, неприятности. Решението сякаш е логично, трябва да се даде нещо за стимулиране на имунната система, за да не боледува детето. Фармацевтите също за разбрали какво трябва да се прави, по аптеките има стотици продукти обещаващи крепко здраве за всички възрасти.

И остава загадка защо има толкова болни… Здравото дете, което боледува рядко от настинки без усложнения,  не се нуждае от никаква допълнителна стимулация на имунната система. Ако вашето дете се храни рационално, закалено е, спортува и играе на открито, не тичайте към аптеката. Но има признаци, които говорят за слаб имунитет и имунната система трябва да се подпомогне.

Те са следните:

Детето боледува често още в кърмаческа възраст и до годинката вече е пило 1-2 антибиотика. По принцип в първите месеци децата боледуват по-рядко, защото получават антитела от майката и кърмата.

Болестите продължават по-дълго от нормалното, хремата се влачи със седмици.

Ако има алергия вероятността често да боледува е по-голяма. Така е при децата с атопичен дерматит, алергична хрема, астма.

Вирусите не подминават детето - три дни в детската градина, пет у дома, е типичната картинка на детето с проблем с имунитета. И така цяла зима. Тези деца не са за детска ясла/градина, за тях трябва да се помисли за алтернативно отглеждане у дома.

Често страда от разстройство - установено е, че нормалната чревна флора е от голямо значение за имунитета, честите разстройства говорят за проблем. Нормалното раждане и кърменето оформят нормална чревна флора с добра защитна функция.

Детето има намален апетит, кожата е бледа, има анемия, постоянно увеличени лимфни възли, особено по шията.

И да не забравяме наследствения фактор – единият или двамата родители също често са боледували като деца, братята и сестрите, също са в тази категория.

Ако тези признаци са налице, консултирайте се с педиатъра какво да се направи за укрепване на имунитета. Лечението е индивидуално, зависи от какви инфекции страда детето (вирусни или бактериални), наличието на алергии, на хронични болести.  

По аптеките се предлагат много средства, повечето са изработени на базата на природни продукти – пчелен мед и неговите производни (пчелен прашец, клей, пчелно млечице), черен бъз, чесън, водорасли, коластра, рибено масло, български билки като здравец, градински чай (салвия), лайка, босилек, бъз, мащерка, боровинка.

Голям избор има и от продукти от далечни земи – тибетски, индийски, американски билки. Популярни са билките ехинацея и котешки нокът и те се съдържат в десетки продукти под формата на сиропи и таблетки за различните възрасти. В борбата с болестите се включват и колоидното сребро, боровите връхчета, екстрат от семките на грейпфрут и грозде.

Има и серия продукти, в които части от бактерии са обработени така, че да създават антитела срещу определени бактериални болести, други действат срещу вирусни заболявания. Безопасни са и хомеопатичните лекарства и шуслеровите соли, те нямат странични ефекти и се прилагат дори при бременни и кърмачета. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти