Кога наистина да действаме, за да свалим температурата на децата ни

Точка на кипене
Снимка: netinfo

Настинките и гриповете вече върлуват, а покрай тях най-много си патят децата. Естествено родителите също се поставят в притеснителни ситуации, затова е важно да сме наясно как да подходим при най-разпространените симптоми, спохождащи нашите мъници.

Може би най-честият признак за появата на инфекция е покачването на телесната температура, което се стимулира от вещество, наречено "ендогенен пироген". Това химично съединение пък способства за производството на субстанцията интерферон, който е естествен защитник на организма от инфекции.

Затова все по-често в съвременната медицина се приема схващането, че температурата не винаги и при всички условия трябва да се "сваля". Повечето специалисти вече са убедени, че докато тя не достигне определено ниво, е по-добре да не се борим с нея.

Разбира се, редно е да се спазват определени условия, а ако детето покачи малко температурата е важно да го оставим да си почива, а не да е физически активно.

Кога градусите са твърде високи
Това на първо място зависи от възрастта и общото здравословно състояние на детето.

Ако например то е на възраст до 3 години, за висока се приема температурата над 38 градуса. При стойност до 37,5 градуса, загърнете хлапето в мокър чаршаф (водата трябва да е със стайна температура с добавени 2-3 лъжици оцет).

В този случай не е необходимо да давате лекарства. Но ако това не помага, дребосъкът трябва да пие сироп - най-често съдържащ парацетамол и час по-скоро да бъде потърсена лекарска помощ.

Става ли дума за малчугани до 12 години, забравете за ацетилсалициловата киселина (аспирин) и съдържащите я лекарства. Приемането на тези препарати на фона на вирусната инфекция може да предизвика синдрома на Рей - тежко усложнение, което се състои в поразяване на черния дроб и главния мозък, а понякога води и до фатален край.

Най-безопасни и често предпочитани са отново средствата, съдържащи парацетамол (ацетаминофен) или ибупрофен. Изборът е голям - на таблетки, в разтворима форма или сиропи. Добре е да се знае, че разтворимите препарати действат по-бързо, а свещичките имат по-бавен ефект в сравнение с таблетките, но затова пък той е по-продължителен.

Разбира се, не е нужно да забравяме и традиционните методи от народната медицина - лед или оцет на челото, поставяне на парченце лимон върху петите на детето и завиване на краката с влажни кърпи.

Но помнете, че ако състоянието на вашия син или дъщеря не се променя към подобрение или се влошава, дори и с малки стойности, номерът на джипито вече трябва да е набран.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти