Тялото никога не лъже

Тялото никога не лъже
Снимка: Thinkstock

Както казват препатили пациенти, от двама лекари ще чуеш три различни мнения по даден здравословен проблем. Да не говорим за съветите в стотиците книги и сайтове на здравна тема. Все от признати специалисти, а противоречащи се.

Да вземем например прословутата закуска. Едни казват сутрин непременно да се закусва, в началото на деня тялото имало нужда от енергия, пък и не се огладнявало после като вълк. Други са категорични, за Бога, защо ви е закуска, нали сте се заредили с енергия от съня?

Пагубно е да се хаби енергия за ядене, защото точно тогава се изхвърляли едни токсини, не си е работа... Та тялото трябвало с тях да се занимава, а не с храносмилане.

На едно място ще прочетете колко вреден е аспиринът, на друго как без него направо ни "тръшва" инфаркт. А знаете ли, че ако си хапвате масло направо си копаете гроба?

Да, ама то било по-полезно от маргарина с неговите трансмазнини. Самите мазнини едва ли подозират колко важни са станали – наситени, ненаситени, триглицериди, холестероли, ама едните добри, другите пък лоши и т.н.

На всичко отгоре, някои хора имат нахалството да си хапват тлъсто месце и сладко и да живеят до 100 години, а други със здравословно хранене си отиват млади-зелени. Не става въпрос за некомпетентност, просто забравяме, че хората са различни и не трябва да се вкарваме в клишета и норми, еднакви за всички.

Учете се от децата – те тичат, когато им се тича, хапват, само когато са гладни, а не по задължение! За да сме здрави, има две прости правила -слушайте тялото си, то знае от какво има нужда и не прекалявайте с нищо! Именно то, прекаляването, ни разболява.

Яде ви се пица, направо смъртоносна, според диетолозите. Ами хапнете си я с кеф. Но на половината порция се поспрете и "попитайте" вътрешния си глас дали вече не сте се заситили. Ще се изненадате, че е точно така.

И беля на здравето прави не самата пица, а тази половинка или четвъртинка, която вече не ви е нужна. Но нали мама ни е учила да си омитаме чинията... Същото е с алкохола - малката доза е полезна, голямата токсична.

Така е и с мазнините, те съдържат ценни витамини (А, Е, Д). Да не забравяме, че именно низвергнатият холестерол е изходна суровина за хормоните, мастните киселини участват в изграждането на нервната система и т.н. Какво ще ви стане от парче "вреден" шоколад и 2-3 кафета на ден? Хубаво, какво друго.

Хапвайте си с кеф, но и с мярка и всичко ще е наред. Ако се чувствате бодри, здрави и без излишно тегло, не правете нищо, което ви тормози. Защото полезно е само това, което се прави с удоволствие. Удоволствието, положителните емоции карат тялото да произвежда ендорфини (хормони на щастието), които ни правят здрави и щастливи.

Спортът е другата панацея за здраве и дълъг живот. Безспорно движението е полезно, подобрява се кръвообръщението, обмяната на веществата, дава тонус, работещите мускули консумират глюкоза от кръвта и рискът от диабет намалява. Но за да е полезен, спортът трябва да е постоянен и не прекомерно натоварващ, особено за по-възрастните. Най-опасно е неделното спортуване.

Пет дни седмично сме залепнали за компютъра като косъм на сапун, а на шестия – дай да наваксаме.

Точно при "неделните" спортисти травмите са най-чести, но това е малката беля. При внезапното натоварване сърцето се затормозява и може да се изтощи. По-добре ежедневно интензивно ходене пеша 4-5 километра, отколкото редки, но прекомерни натоварвания.

Правилото при спортуване е човек леко да се задъха, но да може да говори спокойно. Ако ви е приятно, спортувайте. Но ако сте изморен и краката сами ви отвеждат към леглото, по-добре си поспете. Нали точно това казва тялото?

Пък и да не забравяме, че зайчето скача цял живот и живее 15 години, а мързеливата костенурка 150. А делфинът цял живот плува, пие много вода и се храни само с полезната риба, а е толкова дебел!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти