Съвети за безопасност през лятото: как да защитите децата си, докато играят през лятото

Съвети за безопасност през лятото: как да защитите децата си, докато играят през лятото
Снимка: Thinkstock

Росица Костадинова

По-дълги дни и по-светли нощи и малко повече притеснение за всички родители. Да, лято е. И преди децата ви да изскочат от входната врата, за да играят навън, е хубаво да направите всичко възможно, за да ги предпазите от слънцето, буболечки, наранявания на главата и други.

Има нещо в този сезон,  което кара децата да тичат по-бързо и да играят по-дълго. И както всички други сезони родителите трябва да се погрижат за своите деца да бъдат добре защитени.

Ето няколко съвета как вашето дете да бъде хем предпазено от всички външни влияния, хем да не бъдете лошият родител, който постоянно забранява и ограничава в неговите очи.

Слънцезащитата

Нанесете предварително слънцезащитен крем и повтаряйте – за деца на 6 месеца и по-големи (това важи и за всички възрастни) крем с SPF 15 или по-висок намаляват интензивността на UVR лъчите, които причиняват слънчевите изгаряния. Щедро нанесете 15-20 минути преди излагане на слънце крема, така той ще се абсорбира от кожата и ще намали вероятността да бъде измит от тялото.

Облечете децата си с предпазващо го облекло и шапка. Облеклото може да бъде перфектната преграда между детето ви и ултравиолетовите лъчи.

Не дръжте бебето си на слънце и не го излагайте никога на слънце. Важно е децата под 6-месечна възраст да бъдат далеч от вредните слънчеви лъчи, облечени с прохладни, удобни дрехи.

Планирайте играта навън да е рано сутрин. За децата е добре да играят навън в ранните часове на деня и да имат покрив над главата си в часовете между 10 и 16 часа.

Пазете се от сянката – много хора смятат, че сянката предпазва от слънцето и от вредните слънчеви лъчи. Не вярвайте на това фалшиво чувство – да, сянката наистина предпазва от жегата, но не и от слънчевото изгаряне, което може да се случи и там.

Пазете се от буболечки

Нанесете защитен спрей и повтаряйте - за жалост буболечките са част от летните нощи и дни и затова винаги трябва да имате спрей против насекоми, с който да покриете всички непокрити части от тялото на детето. Когато спреят се отмие, винаги нанасяйте отново.

Следете за алергични реакции – някои деца реагират различно на ухапванията от насекоми. Ако това се случи и детето ви има алергична реакция, обърнете се веднага към медицинско лице.

Винаги проверявайте за кърлежи – кърлежите обитават топли, влажни места с дървета и трева – винаги следете тогава детето ви да бъде облечено с дрехи, които да покриват цялото му тяло.

Предотвратете дехидратацията

– Можете да се изненадате колко много течности трябва да приемат децата през лятото и по време на игра. За да предотвратите дехидратацията, децата трябва да пият по близо две чаши 30 минути преди да започне играта и да се взимат задължителни почивки за приемане на течности.

На всеки двайсет минути игра детето трябва да приема по 10 глътки вода, за да бъде правилно хидратирано. Има, разбира се, и специализирани добавки – т.нар. електролитни напитки, които помагат да се предотврати дехидратацията на детето.

Създайте списък с неща, които ще ви трябват, докато детето ви играе навън

Това са няколко неща, които трябва всеки родител да носи в чантата си или в колата си, докато детето му играе навън:

- Мобилен телефон
- Вода
- Медикаменти за хронични заболявания
- Бинтове
- Антибиотичен крем за порязвания и ожулвания
- Слънцезащитен крем
- Шапка и слънчеви очила
- Спрей против насекоми
- Пинцети
- Плод или лека закуска 

Още за родители:

Защо никога няма да съм най-добрата приятелка на дъщеря ми

Как да тренираме "специалния" си орган

Вечните правописни грешки

Къде се крие тайната на умните и богатите?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти