Сънят става все по-оскъден

Лека нощ, деца (и техни пораснали родители)
Снимка: Thinkstock

Според нови европейски данни, цитирани от британския сайт "Femalefirst.co.uk", всяко трето дете от 7 до 14 години спи нощем по-малко от необходимите часове, а основната причина за това е все по-късното лягане.

Експертите допълват, че пълноценният сън в тази възраст не бива да пада под 9-10 часа на денонощие. Сега близо 30% от младите между 12- и 16-годишна възраст спят между 4 и 7 часа през нощта, което е крайно недостатъчно и нездравословно.

Тази тенденция обхваща все по-голям брой деца, затова специалистите предупреждават, че родителите са тези, които трябва да изградят навиците у техните наследници – в това число и лягането навреме.

Недоспиването води до умора, отслабен имунитет, разсеяност, а оттам и понижаване на успеха в училище, коментират редица педиатри и психолози.

Изследването сочи, че и при възрастните липсата на сън се превръща във все по-генерален и мащабен проблем.

В международната анкета се казва още, че почти половината родители не знаят, че синовете и дъщерите им между 3 и 5 години се нуждаят от 12 часа сън, тези от 6 до 13 г. не бива да спят по-малко от 10 часа, а тийнейджърите е редно да поспиват между 8 и 9 часа всяка нощ.

Нови данни пък показват, че у нас над 30% от хората страдат от безсъние, породено най-вече от стреса в работата и безпаричието.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти