Световна седмица на кърменето

Световна седмица на кърменето
Снимка: Thinkstock

Традиционно всеки човек 'подкрепя' кърменето на новородените бебета и малките деца като естествена и хилядолетна практика, но в действителност картината е различна.

Помощта за кърмене е нова дейност за България и в страната липсват достатъчно специалисти и институционален опит. Данните от Национално проучване на храненето на кърмачета и малки деца до 5-годишна възраст и отглеждането им в семейството (2007, НЦООЗ) показват лоши тенденции спрямо световните препоръки за кърменето:

*извънредно малка част от бебетата са на изключително кърмене до 6-месечна възраст;
*сравнително високият дял на кърмени деца през първия месец (84,2%) спада до 25% към 6-7-ия месец и достига до още по-ниски стойности към края на първата годинка - едва 14,8% от българските бебета на 10-11 месеца получават някаква кърма.

Болничните практики също не благоприятстват за доброто развитие на кърменето: късно начало, разделяне на майката от бебето по време на болничния престой, липса на достатъчна подкрепа от страна на медицинския персонал. В съзвучие с тези пропуски е тазгодишната тема на Световната седмица на кърменето (1-7 август) – "Подкрепа за кърмене - близо до майките".

Тя акцентира върху подпомагането, основано на доказано ефективния в световен мащаб подход "Майки подкрепят майки". Майки с успешен опит в кърменето на собствените си деца и последващо обучение са и 120-те консултантки на Национална асоциация "Подкрепа за кърмене" (НАПК).

НАПК е създадена през 2010 г., за да обедини и фокусира усилията за подкрепа, защита и насърчаване на кърменето в България. За този период в рамките на 7 обучения са подготвени и сертифицирани над сто и двадесет доброволни консултанти по кърмене от София, Варна, Пловдив, Плевен, Пазарджик, Благоевград, Стара Загора, Сливен и др.

В чест на ССК 2013 г. асоциацията подготвя събития из цялата страна: лекции и представяния, срещи с майки, отворени врати за консултиране, посещения в родилни отделения, хепънинги и др. Съвместно с Фондация "Нашите недоносени деца" се реализира инициатива в подкрепа на кърменето на недоносени бебета.

Информационни табла, които в кратки стъпки запознават майките какво е нужно да направят, за да съхранят кърмата си по време на болничния престой на бебето и раздялата с него, ще бъдат предоставени на неонатологични отделения в болници в Бургас, Варна, Добрич, Монтана, Пазарджик, Плевен, София, Сливен, Стара Загора, Ямбол и др. по време на ССК. Кампанията се провежда с любезната подкрепа на УНИЦЕФ България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти