Самотни майки, обединявайте се

Самотни майки, обединявайте се
Снимка: Thinkstock

Броят на самоните родлите в България е 400 000. В огромната си част това са жени, които отглеждат децата си сами.

Причините за отсъствието на бащата са най-различни и няма да ги обсъждаме сега, макар че много ни се иска да знаем защо жената е тази, която трябва единствена да носи отговорност за децата си, а мъжът сякаш е „спасен“ от задължението да трябва да е до децата си завинаги.

Решението да гледаш детето си сам (без значение мъж ли си или жена), носи след себе си редица неудобства.

Отговорността е единствено твоя, бюджетът на един трябва да стига за разходи, които понякога и двама работещи трудно покриват, децата не трябва да остават сами, като сред всичко това родителят трябва да намери начин да запази здравия си разум.

Решение на този проблем са намерили американски самотни майки. Вместо да се опитват сами да се справят с предизвикателствата на живота, те си помагат взаимно.

Но не само със съвети, изслушване в парка и телефонни разговори, а се преместват да живеят заедно.

По този начин си делят наема и разходите, имат компания от друг възрастен (родителите ще разберат какво значи това) и в домакинството има още едни ръце.

Когато има още един възрастен, организацията на ежедневието е много по-лесна. Единият гледа децата, а другият пазарува или се къпе спокойно, без непрекъснатия страх, че нещо в този момент може да се случва с децата в другата стая. 

Разбира се, това е стъпка, която трябва да бъде обмислена добре, още повече, че вече са намесени и деца, а не става въпрос да си потърсите просто съквартирант като в студентските години.

Ако съжителството е хармонично, благоприятните страни са не само за родителите, но и за децата.

От една страна печелят приятел в лицето на другото дете/деца и от друга – имат още един възрастен, с когото да общуват ежедневно.

Често децата се вслушват в съветите на „чуждите“ хора, а не в съветите на родителите си, дори да са едни и същи, затова е от изключителна важност децата да имат възможност да общуват често не само с един възрастен.

Разбира се, споделеното съжителство има и своите негативни страни. Несходство в характерите, различни навици, различни начини за възпитание – всичко това може да доведе до взривоопасни ситуации.

Но пък при един сериозен и правилен подбор или просто чрез събирането на две останали скоро без съпрузи приятелки, ежедневието на всяка самотна майка може да стане по-леко.

Въпросът е дали и тук, в България, сме достатъчно широкоскроени, за да предприемем такива стъпки или по-скоро ще останем сами да „влачим хомота“ или ще натоварим възрастните си родители с неуспеха на брака ни.

Още за семейството:

Край на мита за добрата майка

За да отгледаш дете, е нужно цяло село...и баща му

Децата: Разводът е добър само за родителите

Какви са днешните майки?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти