Ролята на бащата

Ролята на бащата
Снимка: netinfo

Лилия Огнянова

Баща се прибрал късно от работа, изморен и изнервен. Намерил 5 годишния си син да го чака на вратата. 
Детето казало: "Татко, може ли да те попитам колко ти плащат на час?" 
Бащата се ядосал и отговорил: "Това не е твоя работа! Защо ме питаш?" 
Детето: "Просто искам да знам, кажи ми!" 
Тогава бащата му казал: "Взимам 20 долара на час."

"Ох", въздъхнало момчето и навело глава. После се изправило и попитало: "Татко, мога ли да те помоля да ми дадеш 10 долара?" 
Бащата се ядосал и го пратил в стаята му. След това обаче се замисли, че синът му никога не е искал досега пари и може би сега се нуждае от тях.
Отишъл в стаята на детето и казал:
"Бях груб с теб. Днес ми беше труден ден... Ето, заповядай 10-те долара, които поиска."
Детето се усмихнало и изкарало от под възглавницата си няколко намачкани банкноти. Преброило парите и тогава погледнало към баща си:
"Татко, сега аз имам 20 долара. Може ли да взема един час от твоето време?"

Това не е истинска история, или поне няма сведения да се е разиграла точно така. Но според западноевропейско проучване бащите прекарват по-малко време с децата си, отколкото майките.

По-големият процент от татковците участват в игрите и отглеждането на детето, но заемат второстепенна роля, докато майките са в главното действащо лице. Често бащите отказват да си поиграят с децата си поради това, че имат прекалено много работа или са изморени. Те казват на мъниците "По-късно!" и така се приключва въпроса, но децата не забравят даденото обещание и се чувстват разочаровани, когато то не се изпълни.

Истина е, че майките са по-добрите слушатели и разказвачи на приказки, но пък бащите са в пъти по-креативни при измислянето на нови и забавни игри. Често тези игри са прекалено палави, разхвърляни и опасни, поне от гледна точка на жените, но децата се забавляват истински.

Изключително важно е в живота на детето да участват активно и двамата родители, защото така то израства емоционални здраво и се чувства защитено и сигурно в дома си. Освен това не бива двамата да се разделят на добрия и лошия, а да участват наравно в порицаването и хваленето на детето.

Децата растат бързо и всеки момент с тях е безценен, затова не пропускайте уикенд с децата, играйте си с тях, изслушвайте ги, опитайте се да погледнете света от тяхната гледна точка и да си спомните как сте се чувствали вие като деца, какво ви е радвало и какво ли е липсвало.

Игрите с татковците са забавни и най-вече необходими, а децата ще се чувстват истински щастливи, ако получават по равно внимание и от двамата си родители.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти