Пътешественически игри за деца

Пътешественически игри за деца
Снимка: Thinkstock

Ако обичате да пътувате, вероятно искате да запалите и детето си по тази страст.

Хубавото е, че освен със самолет, влак или автобус, може да се пътува забавно и с игри.

Ето как.

Куфар

Обиколката на всяка страна по света може да започне с научаването на интересни факти за нея. Пригответе един куфар за детето – нали е истински пътешественик - и го напълнете със снимки на забележителности, сгради, природни феномени, характерни животни и растения, сложете и традиционни предмети и капсулки с любопитни факти.

Разглеждайте заедно съдържанието на куфара и насърчавайте детето да задава въпроси. Може да си направите макет на посещаваната страна или континент на стената и да слагате там снимките.

Вкусно ястие

Съвместното готвене е прекрасен начин да общувате с детето и да му създадете редица сетивни преживявания. Когато изберете страна, в която да пътувате, проучете какво обичат да похапват хората там и пригответе заедно ястието.

Готвейки, може да пътувате и във времето, примерно да се върнете при древните маи и да надникнете в рецептите им за правене на шоколад.

Музика и танци

Направете си вечер с музика и танци от съответната страна. Дали ще се впуснете в ритъма на самбата, ще се завъртите под звуците на валса или ще разучите стъпките на тангото, вярвайте ни преживяването за цялото семейство ще е вълшебно.

Проучете и какви интересни музикални инструменти се използват. Може да си направите пан-флейта, маракаси или диджериду и то от подръчни материали и да посвирите на тях.

Изкуство

По света има много и различни видове изкуство и на децата ще им е интересно да опитат да използват разнообразните творчески форми, за да изразят своите идеи.

Запознайте ги с точковото рисуване на аборигените в Австралия, оцветяването на ръце с къна в Индия; нека се опитат да изтъкат пъстра тъкан като инките,  да подредят икебана и да създадат свой модел на африкански плат.

На страниците на „Детето играе“ ще намерите още много идеи как да въведете децата в изкуството на различни страни.

Археологически разкопки

Малките ще се радват да участват в истинско приключение като археолози. В кинетичен пясък в корито у дома или в истински навън на двора, скрийте интересни предмети, които детето трябва да изрови с помощта на четка и малка лопатка.

Така може да попътувате до Древен Египет, Китай, да отскочите до империята на Инките и т.н. Ако нямате готови фигурки, може да си ги направите от моделин или да използвате снимки.

Ако замените пясъка с лед, детето може да попътува и до не толкова обичайни дестинации като Южния и Северния полюс. Замразете фигурки на животни, които се срещат там и нека детето се опита да ги размрази.

Другият вариант е заедно с лед и вода да създадете мини свят на ледените шапки на Земята.

И най-важното, направете паспорт на детето, където да лепите снимки на местата, които сте посетили.

Приятен път!

Прочетете още: 

Тебеширени магии за парка

Игри за децата, когато сме вкъщи

Важните уроци за деца, но не училищните

Как да развием езиковите умения на детето

Как да помогна на детето ми да се справи с разочарованието?

Да помогнем на децата да разберат времето

Как да възпитаме децата, за да имат самочувствие

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти