Пълнотата на детето зависи от характера на родителите

Пълнотата на детето зависи от характера на родителите
Снимка: Thinkstock

Отдавна е известно, че наднорменото тегло не е само физиологичен проблем, а и психологичен. Човек е създаден, за да е щастлив, a когато липсват емоционални причини да e щастлив, се търсят други начини да се запълнят тези липси.

Най-достъпнато средство за удоволствие е храната.

При консумацията на шоколад, сладкиши и всички лакомства се повишава производството на серотонин и се чувстваме щастливи. Това щастие се помрачава от натрупаните килограми, подигравките на околните (особено в детска възраст) и започваме да похапваме още повече, за да се успокоим. Така се попада в омагьосан кръг, от който трудно се излиза, особено ако си с наднормено тегло още от дете. Затова начинът на отглеждане на детето от най-ранна възраст се оказва от изключително значение за теглото на детето.

Детският психиатър д-р Лаури Бротман, директор на център за ранно детство и развитие на детето в САЩ, се заема с мащабно проучване за влияние на семейната среда върху детското затлъстяване, като отчита само характера на родителите, без да взема под внимание хранителния режим.

В продължение на 6 месеца той наблюдава 200 деца на 4 годишна възраст, като проучва основно отношението на родителите към потомството им. След 5 години се отчита индексът на телесна маса на децата и физическата им активност.

Резултатите показват, че децата, които се радват на родителска подкрепа, уважение и внимание, много по-рядко имат проблеми с теглото в детството си и по-късно. В семействата с неправилно или липсващо възпитание процентът на затлъстелите е значително по-висок.

Децата, отглеждани с позитивизъм, имали по-ниско кръвно налягане и консумирали значително по-малко въглехидрати. Професорът е на мнение, че с неправилното си поведение родителите поставят децата си във висок риск по отношение на теглото си и други здравословни проблеми.

Обобщените му препоръки са:

Най-важното за здравето на детето е позитивното отношение на родителите към него. Дете, което знае, че има подкрепата на родителите си във всяка ситуация, е спокойно и щастливо и не му е необходимо друг източник на положителни емоции, какъвто е тъпченето със сладки неща.

Създайте самочувствие и увереност в собствените му възможности, хвалете го, избягвайте прекалените критики и упреци. Безпричинните наказания, включително и физически, унижават детето и го правят нещастно. А както е известно, нещастният човек яде много повече.

Прекарвайте повече време с децата си, играйте заедно, четете книги, спортувайте.

Обидите към пълното дете са неуместни в семейството. Та нали родителите са отговорни за теглото на детето си!

Не се заблуждавайте, че детето пълнее, защото генът му е такъв. Ако и вие сте пълни, това означава, че имате неправилни хранителни навици, които сте предали и на детето си. Или като вас се е научило при всяка несполука да се утешава с нещо сладичко.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти