Правилно ли даваме лекарства на децата?

Правилно ли даваме лекарства на децата?
Снимка: Thinkstock

Зимата е сезон на настинки и почти е сигурно, че ще се наложи децата да пият лекарства. Което за най-малките често се оказва сериозен проблем.

Ето някои съвети как да „излъжем” малките деца да си вземат лекарството.

Кой да дава лекарствата? Много майки не се справят с тази задача и вдигат ръце. Защото майката е човек, на когото можеш да се поглезиш, да капризничиш, да ѝ се опънеш, тя всичко ще ти прости. Ако и във вашия случай е така, лекарството трябва да се даде от човек с авторитет, към който детето има респект. Детето подсъзнателно вярва на сериозния човек, има му доверие, при него няма шест-пет и лигавене. Отваря устата и приема сиропа.

Как се дават лекарства? Насилственото даване на лекарства няма ефект. Най-много детето да повърне. Не правете уговорки предварително, само убеждавате детето, че предстои нещо съмнително и неприятно. Просто пригответе дозата без малкото да ви види, накарайте го да отвори уста и дайте лекарството, все едно че това е най-естественото нещо на света. Говорете за нещо друго, така му отвличате вниманието. След това веднага дайте някаква приятна течност, за да се притъпи неприятния вкус. Някои родители смесват лекарствата с приятни на вкус течности, други ги дават със спринцовка. По-големите деца могат да бъдат убедени в ползата от лечението, могат и да се стимулират по някакъв начин.

Спазвайте точно указанията! Прочетете упътването към лекарството и го спазвайте. Антибиотиците например поддържат необходимата концентрация в кръвта определено време, и ако не се спазват интервалите между приемите не може да се очаква ефект. Повечето антибиотици за деца са на гранули, които се разтварят с точно определено количество вода. Ако не се спази това условие дозата се променя. Някои лекарства се дават на гладно, за други храненето няма значение. Други се влияят от вида на храната, например не се дават с мляко, грейпфрут и т.н. Трети се дават вечер или сутрин.

Не прекалявайте с лекарствата! Доверете се на лекаря, ако той ви каже, че няма нищо страшно и болестта ще си мине с минимум средства. За него е най-лесно да ви изпише антибиотик или друго лекарство и да се презастрахова. Всяко лекарство е химично съединение и трябва да се дава само наистина при нужда. Не е честно спрямо здравето на децата за една проста хрема или настинка да се изпишат десетина лекарства само за успокоение на родителите и застраховка на лекаря.

Снимка: Thinkstock

Следете за странични (нежелани) действия. И за най-невинното лекарство в листовката към него има поне две страници странични действия. Това не означава, че те непременно ще се случат. Производителите са задължени от юридическа гледна точка да описват дори и най-редките неприятни последствия. Най-честите признаци за непоносимост в детската възраст са обриви, гадене, повръщане, болки в корема, разстройство. Ако има такива, съобщете на лекаря.

Снимка: Thinkstock

Не давайте лекарства на децата без лекарско предписание! Ако някое лекарство е подействало добре на детето на приятелката ви, не означава, че е добро и за вашето дете. Болестите са различни, децата също. Лекарствата не са безобидни, по-добре без лекарство, отколкото с погрешно такова! Не спирайте лечението по собствена преценка, краткото лечение има временен ефект, след което болестта може да се завърне с по-голяма сила. Бъдете внимателни и с хранителните добавки, те не са минали през клинични изпитания (много скъпо начинание), затова са сравнително евтини. Контролът върху тях не е достатъчен, защото не се третират като лекарства.

Снимка: Thinkstock

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти