Опасни предмети за малкото дете

Опасни предмети за малкото дете
Снимка: Thinkstock

Когато се появи нов член в семейството, животът и навиците на всички се променят.

Малкото човече има своите нужди, но и изисква повече внимание. След първоначалното суетене в ранните месеци след раждането, идва периодът, в който малчуганът започва да разпознава предметите и проявява естествено любопитство към всичко, което го заобикаля.

Тогава се налага родителите да вземат съответните мерки, с които да предотвратят евентуално нараняване или по-сериозни вреди. Невъзможно е да се изнесат всички предмети, които биха застрашили здравето и живота на детето, но задължително трябва да се направят недостъпни за него.

Започнете с бутилки, чаши, вази, домакински прибори (вилици и ножове), пепелници, самобръсначки, като ги приберете на високо и недостъпно за бебето място.

Електрическите контакти обезопасете с пластмасови капачки, които трудно да се вадят.

Запалки, кибрит, свещи и цигари заключете в някоя стая, далеч от полезрението на любопиткото.

Ако сте любител на цветята и имате саксии у дома, трябва да сте наясно, че невръстните ви потомци рано или късно ще се опитат да изровят пръстта или да откъснат листа и цветове. Освен че могат да превърнат хола ви в опитно поле с разпръсната по килима пръст, “малките градинари” могат да сдъвчат или погълнат част от растението, което може да е отровно.

Бъдете по-внимателни и ако имате хоби, свързано с шиене или плетене. Куките и иглите трябва да стоят затворени на високо място в плътна кутия, която да е черна или тъмна, а не шарена и с картинки по нея, които да будят детското любопитство.

Дребни монети, ключове и други дребни предмети също са потенциална опасност за малчугана, заради възможността да бъдат погълнати.   

Обикновено в помещението до банята се съхранят перилни и почистващи препарати. Всички знаем колко са опасни те, а някои от тях имат толкова примамлив вид и аромат. Те трябва да бъдат плътно затворени и шкафът, в който са поставени, също да е заключен.

Нека все пак напомним, че любопитството е нормално за малкото човече. Не е нужно постоянно да викаме след него или да забраняваме да се разхожда из дома.

Добре е да не го оставяме без наблюдение, но то трябва да е ненатрапчиво. По-добре е вземем предварително мерки за неговата безопасност и да му дадем възможност да се чувства свободно. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти