Нова надежда за аутистите

Нова надежда за аутистите
Снимка: netinfo

Австралийски генетици разработиха метод, който открива аутизъм в ранен стадий.

Той позволява не само да се поставя много точна диагноза, но и да се прогнозира развитието на болестта.

Резултатите са публикувани в журала "Молекулярна психиатрия" (Molecular Psychiatry).

Аутизъмът е неврологично разстройство, за което са характерни проблеми със социалната, вербална и невербална комуникация, поведенчески нарушения.

Според оценките на Центъра за контрол на болестите в САЩ от аутизъм страда 1 на всеки 88 деца. До момента не съществуваше метод, който на генетично равнище да открива болестта и да прогнозира нейното развитие.

Група специалисти от няколко научни центъра в Австралия са проучили генетичната база данни на болните с различни аутистични разстройства. Те са сравнили гените на пациентите и са открили 237 разлики в 146 гена, свързани с развитието на аутизъм.

От тях най-подходящи като високоточни молекулярни маркери на аутистичните недостатъци са се оказали полиморфизмите в три гена - KCNMB4, GNAO1, GRM5.

Те отговарят за регулирането на различни процеси в нервните клетки, нарушенията в които са свързани с разстройства на нервната система.

Получените резултати могат да имат голямо значение за откриването, предотвратяването и лечението на аутизма, убедени са авторите на изследването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти