Не живейте вместо децата си, научете ги как да го правят сами

Не живейте вместо децата си, научете ги как да го правят сами
Снимка: Thinkstock

Умението за решаване на проблеми е ключово житейско умение. Важно e да възпитаваме у детето си позитивни нагласи и умения за търсене на решения и то от най-ранна възраст, защото това стимулира мисленето и насърчава самостоятелността.

Между 1 и 3 години децата спонтанно експериментират и изследват различни причинно-следствени връзки, които им помагат да решават проблеми. „Какво ще стане, ако…“ е въпросът, който мотивира действията на децата.

За да решат дадена задача, те провеждат редица опити. Например, ако искат играчката да зазвъни, те ще я тръскат, удрят, ще натискат копчетата наред… Може да ги видите и сами да си създават предизвикателства и да търсят начини да ги решат – примерно опитват се да паркират любимата количка в тясна кутия. Постепенно децата започват да трупат опит от отделните  предизвикателства, които решават и да го прилагат в други ситуации.

Как да развиете първите им опити за решаване на проблеми?

Създавайте различни ситуации, които изискват от детето да помисли за решение. Давайте му да играе с пъзели; с играчки, които позволяват сглобяване и разглобяване; с играчки, които позволяват да се откриват причинно-следствени връзки; с конструктори и други материали за строене и творчество и т.н.

Давайте възможност на детето да потърси начин как да реши реални проблеми, с които се сблъсква. Иска да запали лампата, но не достига до ключа. Насочете го да потърси начин как може да го направи. Може да се покачи на степенка или да вземе по-дълъг предмет, който да протегне и да постигне целта си.

Не давайте готови решения, повече задавайте въпроси, с които да стимулирате детето само да търси. Дори да чуете „Не мога! Мамо, ти!“ го окуражете да опита и да повярва, че може.

Все пак, ако видите, че детето е опитало много пъти да реши проблема, но не е успяло и се фрустрира от това или се отказва да продължи, помогнете му.

Децата между 3 и 5 години вече използват въображението си, за да решават различни предизвикателства. В тази възраст, те могат да преценят спрямо задачата, която решават, какво от това, с което разполагат може да им свърши работа. Например, ако им трябва гараж, вероятно ще извадят кошницата от миялната машина, за да я пригодят за тази цел; ако им трябва каска, може да ползват пластмасовата салатиера и т.н.

В тази възраст децата стават все по-самостоятелни и е добре да се стимулират в тази посока, независимо дали бъркат или правят нещата, по-бавно. Все по-често си задават въпроси, които им отварят нови хоризонти за учене и търсене: „Защо мостът пада?“, „Как да закрепя това?“, „Как кулата може да стане по-висока?“ и т.н.

Постепенно децата развиват умения да дефинират проблема, да генерират различни решения и да мислят за ефекта от тях, преди да приложат решението. Важно е да напътствате детето в усвояване на различни техники и умения, да му помагате да отделя чувствата от фактите, маловажното от важното, да се фокусира върху възможното, да обмисля как действията му се отразяват на него самото и на останалите, да преценява риска.

Какво можете да направите, за да развиете уменията за решаване на проблеми в този период?

Използвайте различни ситуации от ежедневието на детето, за да му обръщате внимание как да определи даден проблем. Например, ако детето дойде и каже: „Влакчето не се движи!“, то го помолете да Ви покаже или обясни какво има предвид. Тогава може да разберете, че влакчето е спряло пред моста, който детето е построило, защото мостът е тесен и нисък и влакът не може да влезе в него.

Използвайте и силата на приказките. Там героите минават през различни предизвикателства и намират решения. След като прочетете историята, задавайте въпроси на детето от типа на „Допада ли ти решението на героя? Ти имаш ли друго предложение? Какво му помогна? Какво му попречи? Би ли постъпил по-друг начин? Струва ли ти се възможно да направиш същото при…?“ и т.н.

Предлагайте му творчески задачи,  задачи за конструиране. Стимулирайте го да задава въпроси, да определя какво знае и за какво още трябва да потърси информация, насърчавайте го да открива нови предназначения на познатите неща.

Обсъждайте с детето причините защо дадено решение е сработило, а друго не. 

Стимулирайте ги да търсят повече от едно решение на даден проблем. Задавайте им въпроси като: „Какво ще стане, ако…?“, „Има ли и друг начин…?“, „Може ли да стане по-бързо?“, Може ли да стане по-малко/повече като количество?“ и т.н.

Обсъждайте реални проблеми от ежедневието на детето: как да се справя при конфликт, как да се себеутвърждава, как да отказва и т.н.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти