Не всички родилни петна по бебешката кожа са безобидни

Не всички родилни петна по бебешката кожа са безобидни
Снимка: Thinkstock

Едно на всеки десет бебета развива васкуларно родилно петно при раждането си или скоро след това. Въпреки че обикновено са безобидни, някои от петната по рождение може да се нуждаят от лечение поради мястото, на което се намират или заради нарастващия им размер.

Има няколко различни вида петна по рождение и е важно да се определи вида на конкретното, преди да се обмислят каквито и да е потенциални манипулации с него. Повечето петна по рождение не крият рискове за бебетата и не се лекуват, но някои могат да нараснат и да причинят усложнения, особено ако се намират в областта около очите, устните, носа или слабините. Освен това, всяка лезия, която може да се възпали, трябва да се наблюдава.

Видове родилни петна

Петната по рождение са обикновено червени, бели или кафяви.

Червената разновидност, които се наричат детски хемангиоми, са най-разпространените и обикновено придобиват формата на малка подутина или плоско петно с форма на ягода. Въпреки че тези петна растат през първите шест месеца от живота, дерматолозите обикновено могат да определят максималния им размер в третия или четвъртия месец.

С времето повечето детски хемангиоми изчезват от само себе си, но има случаи, когато дерматолозите препоръчват лечение. Например, ако един детски хемангиом се образува около очите и не се лекува, може да попречи на нормалното развитие на зрението, или, ако е в зоната на слабините, може да предизвика възпаление и да причини болка на детето.

Използването на пропранолол, лекарство за високо кръвно налягане, се счита за най-новото научно откритие при стопяването на хемангиомите. Все пак прилагането на лекарството трябва да се наблюдава внимателно - заради потенциалните странични ефекти.

В зависимост от размера някои родилни петна върху лицето могат да оставят белег или да доведат до увисване на кожата след като изчезнат. Затова е важно родителите да се консултират с дерматолог веднага щом се появи такова петно, за да може случаят да се оцени правилно и да се прецени дали е нужно лечение.

Родилните петна и проблемите със здравето

В някои случаи едно голямо родилно петно може да е индикатор за сериозен здравословен проблем, известен като PHACES синдром, който се свързва с рискове за сърцето, очите, кръвоносните съдове и мозъчни аномалии.

Така наречените портвайн петна, които могат бавно да потъмнеят и да нараснат с времето, са друг физически и емоционален проблем, тъй като обикновено изникват на лицето на детето и не изчезват от само себе си. Малките кафяви бенки, които крият малък риск да прераснат в меланома, могат да бъдат допълнителен проблем, също както и белите петна, които като цяло са безвредни (като изключим потенциалните усложнения с пигментацията).

Лечението зависи от вида родилно петно. Стероидите, оралните лекарства и тези за локално приложение, хирургическата намеса и лазерната терапия са методи, с които един дерматолог може да си послужи, за да третира родилното петно на детето.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти