Не бъдете обсебваща майка

Не бъдете обсебваща майка
Снимка: Thinkstock

Да бъдеш родител безспорно е най-сериозното и отговорно, а същевременно и невероятно изживяване.
Някои майки обаче в желанието си да осигурят най-добрата възможна грижа за децата си стават прекалено обсебващи.

Ново проучване за пореден път доказва, че обсебващите майки вредят не само на децата, но и на самите себе си.
Те се опитват да предпазят децата си от всичко лошо, което евентуално може да им се случи – да се ударят, да паднат, да си изгубят играчката, да не изядат достатъчно и т.н.

Освен това са убедени, че никой друг освен тях, дори и таткото, не може да се грижи за малчуганите по-добре.
По този начин обаче майките вредят на децата, тъй като те израстват прекалено неподготвени за живота, крехки и неспособни да се справят сами без майките си.

Що се отнася до жените, те постепенно стават обсебени от децата и се затварят в себе си, което може да ги доведе до депресия.
Изследователи от университет във Вирджиния са анкетирали 181 майки на възраст от 18 до 49 години от средната класа. Те са отговаряли на различни въпроси.

Оказало се, че жените, които са на мнение, че майката единствена може да се справи успешно с отглеждането на децата и се нагърбват сами с всички грижи за тях, се чувстват по-малко удовлетворени от живота си и често изпадат в депресия.

Изследователите обобщават, че обсебващите майки са убедени, че грижите, които полагат за децата, ги правят по-добри родители и че ако позволят някой да изземе част от задълженията им като родители, значи не се справят достатъчно добре с тях.

Според някои такива майки в прекалената си загриженост към децата и тяхното развитие ги лишават от щастливо и пълноценно детство, тъй като в повечето случаи държат децата им да посещават различни уроци или да практикуват активно някакъв спорт, за да придобият допълните умения и не ги оставят да си играят на спокойствие с останалите малчугани

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти