Началото на есента отключва депресия у децата

Началото на есента отключва депресия у децата
Снимка: Thinkstock

Тъгата по отминалото лято и индивидуалните страхове от поредния първи учебен ден и връщането към постоянната среда са сред предпоставките за този проблем при учениците. 

Това коментира пред БТА доц. д-р Михаил Околийски, експерт в направление "Психично здраве" към Националния център по общественото здраве и анализи. Краят на лятната ваканция може да отключи депресия и у децата. 

Момичетата са по-податливи на следваканционни депресии. Момчетата по-лесно влизат в ролята на силните, но и при двата пола тъгата е възможна.

Това състояние се поражда например заради страха, че децата отново ще върнат в недружелюбна среда на училището, където са подложени на тормоз от така наречена група за натиск.

Всяко дете има своите страхове, въпрос на родителите е да ги открият в разговор и така да му помогне да разбере защо наистина детето тъгува.

Ако ваканцията се възприема като компенсиране на неприятното ежедневие, тогава депресията се засилва и е необходимо родителите да потърсят професионална помощ.

Можем да помогнем на децата си в прехода като продължим ваканцията с игри и срещи с приятели от почивка и през учебно време, съветва психологът.

Добре е по време на ваканцията децата да свикнат по малко всеки ден да правят преговор. По този начин ще навлязат по-лесно в света на възрастните и ще се научат на постоянство, както и на важното умение да умеят да изчакват удоволствието.

Интернет-децата рискуват да пропуснат ваканцията, докато я снимат за социалните мрежи. Това са обикновено деца на подобни – жадни за обществено внимание родители, които затрупват ежедневно виртуалните си приятели със снимки от екзотичните си почивки, отбеляза психологът.

Има и трета група деца – вероятно най-голямата, които нямат лятна ваканция в смисъла на селфи туристите. При тези деца преходът към училище е също труден, най-вече заради очакването, че ще бъдат атакувани от разкази на съученици за чудесните им почивки.

Постепенно подобни деца развиват цинизъм към живота, в по-далечен план те стават и благодатен електорат на партии с нереалистични обещания, показват наблюденията на психолога.

В желанието да помогнем на децата при прехода от ваканция към училище не бива да изпадаме в сравнение със собствените ни ваканции. Според Околийски сега децата имат много по-голяма възможност за избор как да прекарат почивките.

Ако ги изпратим на модерните лагери, там вече има професионалисти, които могат за кратко време да оформят екип, което е една от предпоставките за бъдещи приятелства и трайни спомени.

Въпреки това психологът отчита, че за годините на прехода е изчезнало създаването на спонтанни групи за игра между блоковете, липсва и фантазията при организирането на игрите.

Това не е проблем на глобализацията, а на разрушаването на социалните контакти на възрастните в България, което е и модел за децата ни.

Не е така в останалите европейски държави, според доц. Околийски.

В Дания и в Германия има много силно развито усещане за общност и играта в междублоковите пространства е все така интензивна.

Най-простата рецепта, за да посрещнат децата ни първия учебен ден без страх, е да им кажем че ги обичаме, че идва зимна ваканция, а после отново ще е лято, че трябва да бъдат просто себе си, съветва психологът.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти