Можем ли да се предпазим от ебола?

Можем ли да се предпазим от ебола?
Снимка: Thinkstock

Вирусът на ебола е познат отдавна, но през последните месеци броят на болните застрашително расте. Засегнати са основно три държави –Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Има съмнение и за случай в Нигерия. Утешително е, че са доста далеч от нас, нямаме развити търговски и туристически връзки с тези страни, но във века на самолетите и непрестанния поток на хора от всички краищa на света, знае ли човек...

Еболата е вирусно инфекциозно заболяване с изключително висока смъртност, над 80% от заболелите загиват. За часове или до 1-2 дни след заразяването болният получава силна треска с висока температура, главоболие, силна отпадналост и много скоро кръвотечение от всички органи – нос, очи, уши, полови органи, вътрешни кръвоизливи. Изходът на заболяването зависи от начина на заразяването и количеството на вирусите, навременната медицинска помощ, здравословното състояние на човека в момента на заразяването и разбира се, от имунната система.

Заразяването не е по въздушно-капков път (чрез кихане, кашляне, говор), както при другите вирусни инфекции. Разпространението на смъртоносната болест става чрез телесните течности, там вирусът е в най-голяма концентрация. Това са кръвта, лимфата, урината, потта, спермата, вагиналните секрети, слюнката, сълзите, повърнатите материи. Най-опасни са заразените, които все още нямат клинични прояви и разпространяват болестта при общуването си с други хора.

Лошата новина е, че няма сигурно лечение, нито ваксина. Това се дължи на факта, че точният механизъм, по който се развива болестта, не е известен. Както не е известен и източникът на заразата в Африка. Една от теориите е, че в основата на взрива стои консумацията на носители на вируса - прилепи от джунглата на Гвинея, които се смятат за деликатес от местното население.

Предпазването от ебола би трябвало да е лесно, щом се знае как става заразяването, но не точно така. Разболяха се и много от лекарите, лекуващи болните, макар да са били със специално защитно облекло, маски и ръкавици. Все пак, при назряваща опасност (която според Съвета по здравна сигурност засега не съществува за нас) трябва веднага да се вземат мерки.

Първата е да се спрат пътуванията до Африка, дори да имате резервации. Стойте далеч от болни с температура, особено чужденци. Всякакъв досег с телесни течности трябва да се избягва. Това означава никакво ръкостискане, прегръдки и целувки, съмнителни сексуални контакти, използване на еднократни прибори за хранене, чаши (особено в обществени заведения), изрядна хигиена на ръцете и тоалетните. Това важи особено за децата, които пипат всичко от любопитство.

Добрата новина е, че вирусът на ебола успешно се унищожава от сапун и избелващи препарати и висока температура при прането на дрехите. Ако все пак се наложи пътуване до засегнатите държави, трябва да се има предвид, че приносители на вируса са и дивите животни и прилепите (живи и мъртви). И при най-малките съмнения болните веднага се изолират.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти