Можем ли да отгледаме децата си без шамари и викове?

семейна ваканция
Снимка: Thinkstock

„Бий дупенце, за да не биеш дупище“ и „Боят изгражда“ са едни от често срещаните и залегнали дълбоко в съзнанието ни убеждения, когато става въпрос за отглеждането и възпитанието на децата.

Много родители и учители смятат, че е напълно допустимо да демонстрираме физически или вербално своето надмощие, за да наложим дисциплина. Пляскането по дупето, заключването в празна стая, виковете и принуждаването на детето да изпита негативни емоции дори не се възприемат като насилствени методи за възпитание, а като общоприета и нормална практика.

Това показва и наскоро представено социологическо проучване на Национална мрежа за децата за употребата и ефекта от телесно наказание над деца. 88% от родителите признават, че смятат шамарите и обидите за неефективно възпитателно средство, но 2/3 въпреки това са го прилагали, а всеки четвърти го прави системно.

дете деца есен
Снимка: Thinkstock

Проучването бе направено от агенция Ноема в рамките на проект „Да отворим нова страница в разбирането за телесното наказание“, която се осъществява от Фондация ПУЛС, Перник в партньорство с Национална мрежа за децата и три организации от Исландия, Кипър и Португалия. 

Редица изследвания показват негативния ефект за децата, които са били подложени на унизителни наказания и негативни методи за възпитание – появяват се проблеми в ученето и общуването, психическото здраве, самооценката и реализацията им като възрастни. Хората, които са били бити или унижавани като деца, е много по-вероятно да страдат от депресии, да развият зависимости, да имат криминални или суицидни прояви.

Снимка: netinfo

Шамарите, боят и виковете като дисциплиниращо средство водят до натрупване на негативни емоции у децата - чувство на страх, унижение, обида, вина и след време много често тези емоции се изявяват като още по-силни прояви на нежелано поведение - агресия към други деца,  бунт срещу авторитарното възпитание, лъжи, криене, отчуждение от родителите и другите близки.

Снимка: netinfo

Тогава вече възстановяването на връзката и доверието с родителя е много по-трудно, защото то е нарушено от силовите методи и упражняването на власт, основана не на подкрепа, пример и разговор, а на обиди, омаловажаване и удари.

Подобни методи някога са били в духа на епохата и са били приемливи за тогавашното общество, но светът се променя и днешната реалност, цивилизационно развитие и научни достижения категорично дават предимство на позитивните методи за отглеждане и възпитание на децата.

движение деца
Снимка: Thinkstock

Ето и няколко основни насоки как можем да избегнем шамарите и виковете и да постигнем по-добър дългосрочен резултат >>>

 
Йоана Буковска-Давидова - Обединение "Детство без насилие"

Насилието над деца ни струва много - като хора и като общество. Време е да застанем заедно срещу него и да обединим усилията си в името на нашето бъдеще. Елате в 11:00 часа на 12 септември 2018 г. в "Перото" или ни намерете от 11:00 до 14:00 часа на 14 септември 2018 г. в началото на пешеходната зона пред Националния дворец на културата, в близост до бул. "Патриарх Евтимий", за да поставим заедно началото на Обединение "Детство без насилие" - за по-добро утре! Вижте какво мисли актрисата Йоана Буковска-Давидова (Yoana Bukovska-Davidova), а скоро очаквайте видео и с други известни личности, подкрепящи инициативата. #ДетствоБезНасилие

Публикувахте от Детство без насилие в Вторник, 11 септември 2018 г.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти