Морбили "чука" на вратата ни

Морбили "чука" на вратата ни
Снимка: Thinkstock

Почти бяхме забравили болестта морбили, но през последните години станахме свидетели на няколко епидемии поради пропуснати имунизации с доста жертви, предимно неваксинирани деца.

Сега отново ни грози опасност, на крачка от нас, в Румъния боледуват хиляди деца, до сега са починали 14. Морбили е силно заразна шарка. Вероятността детето да се разболее ако е в контакт с болен е 95-100%!

При имунизираните деца болестта протича по-леко и почти не се забелязват усложнения. Неимунизираните прекарват шарката доста по-драматично.

Децата се ваксинират на 13 месечна възраст с комбинираната ваксина  (морбили, рубеола, заушка) и се реимунизират на 12 годишна възраст. Болестта е изкоренена единствено в Америка благодарение на задължителната имунизация. Тя е въведена през 1980г, след като за 6 години починаха 109 000 деца.

Морбили, или както се нарича още „дребна шарка”, е остро вирусно заболяване, което много лесно се предава по въздуха от болно на здраво дете чрез кихане, кашлица или чрез пряк контакт. Могат да се разболеят хора от всички възрасти, но най-често боледуват децата до 5 години. Инкубацианният период, тоест времето от заразяването до първите болестни симптоми, е 10-14 дни. Шарката протича в два стадия.

Първият се характеризира с общи симптоми като кашлица, хрема, болки в гърлото. На този етап никой не подозира морбили, особено ако детето няма контакт с болно дете. Но има признак, който може да ни насочи към болестта. По лигавицата на устата (вътрешната страна на бузите) се образува обрив, който в началото е червеникав, а след третия ден се образуват малки бели петна. Те са характерни единствено за морбили и ни позволяват да познаем болестта още преди обрива по тялото да се е появил.

Този стадий продължава 3-4 дни. От четвъртия ден започва вторият стадий с висока температура и общо неразположение. По цялото тяло се появява обрив – груби, неравномерно ограничени петна, в началото по-светли, после стават тъмночервени. Обривът започва от лицето, обикновено зад ушите, и оттам се разпространява по цялото тяло. Изчезва най-късно след седем дни.

Снимка: Thinkstock

Болното от морбили дете прави впечатление с лошото си настроение. Те са плачливи, раздразнителни и имат увеличена нужда от закрила. След морбили детето е податливо на инфекции още дълго време, затова майката остава с впечатление, че детето не се е излекувало напълно. Усложненията са бронхити, пневмонии, плеврити, бъбречни инфекции, менингити, енцефалити.

Болното дете трябва да остане на легло, дори само с почивката е възможно да се избегнат усложненията. Осигурете на детето комфортна обстановка с равномерно затоплена стая, проветрявайте редовно, овлажнявайте въздуха, ако той е прекалено сух. Храната трябва да е витаминозна, да не е тежка и мазна. Идеалният вариант са прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, минерална вода, чайове, мляко, сок от компот, крехко месо.

Обривът не е алергичен и не е необходимо да спазвате специална диета, но все пак не прекалявайте с шоколада, яйцата, пикантните храни. 

Не мажете обрива и не давайте лекарства за него, той ще изчезне заедно с болестта. Могат да се дават сиропи за кашлица, капки за нос, таблетки за успокоение на гърлото. Признаци на усложнения са упоритата кашлица, повръщане, необичайно силното главоболие, често уриниране с болки в корема. При наличието им незабавно потърсете лекар.

Снимка: Thinkstock

Тъй като тази шарка е силно заразна, болното дете се изолира за 5 дни след появата на обрива. След преболедуване от морбили се получава имунитет, който е траен, детето повече не може да се разболее за цял живот.

Контактните на болното дете се наблюдават 21 дни и ако не се разболеят в този период, няма да се разболеят. Поне не от този болен. Единствената профилактична мярка е имунизацията.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти