Мобилните устройства убивали креативността на децата? Наистина ли?

Мобилните устройства убивали креативността на децата? Наистина ли?
Снимка: Thinkstock

Много майки и бащи се тревожат, че компютрите и мобилните устройства убиват креативността у децата, защото те прекарват все по-малко време да рисуват или оцветяват с традиционни средства като моливи и пастели.

Наистина в днешно време таблетите и смартфоните са любимите играчки на децата, както показа изследване на Центъра за безопасен интернет.

Но както детето развива умения да рисува с бои, подкрепено от значимите възрастни около него, така е необходимо възрастните целенасочено да насърчават и творческата употреба на дигитални устройства, за да има ползи за детето.

Но допринасят ли изобщо устройствата за креативността на детето? И каква е ролята на възрастния?

За да отговорят на тези въпроси, изследователи от два британски университета наблюдават как тригодишно дете проявява своята креативност във взаимодействие с баща си и при употребата на различни материали. На тяхно разположение са 4 типа материали: пастели и хартия за рисуване, компютърен софтуер за рисуване и оцветяване, материали за колаж, приложение за таблет за създаване на мултимедийно съдържание.

Изследователите наблюдават, че бащата насърчава креативността на детето поне по няколко начина:

- Изслушва детето и обръща внимание на начина, по който то използва материалите. Бащата задава въпроси и предизвиква детето да реши проблем, след което отстъпва, за да му даде възможност да се изяви.

- Насочва детето към различни възможности, от които то може да се възползва. Бащата оставя детето само да направи избор какво иска да направи.

- Създава пространство с възможности за детето да твори. Бащата дава достъп до устройството, предоставя материали, отделя физическо време да твори заедно с детето.

Така бащата създава условия за творческа изява на детето като го подтиква да влиза в роля, да измисля нови идеи, да има готовност да поема риск и да се учи от грешките си, да гради увереност за справяне с трудности, да има готовност да следва желанията си и да реализира идеите си.

Изследователите откриват, че чрез различните техники за творчество детето изявява различни аспекти от своята креативност. Например при употребата на дигитални устройства бащата и детето много по-често общуват вербално и обсъждат идеи.

При изработването на колаж и използването на пастели, детето и бащата много по-често правят неща заедно.

Детето е най-иновативно при създаването на колажа и най-малко иновативно при употребата на пастелите. Но пък при употребата на пастелите е най-самостоятелно и най-решително.

Детето най-често проявява увереност, готовност да прилага идеите си и да поема рискове при употребата на дигитални устройства.

Според резултатите от изследването страхът на родителите, че дигиталните устройства убиват креативността у децата, е неоснователен.

Напротив, в известна степен употребата на приложения и програми за рисуване и създаване на мултимедийно съдържание насърчават важни за творческия процес качества като поемане на риск и обсъждане на идеи повече от традиционните творчески занимание.

В изследването е видима и значимостта на бащата, който насърчава креативността на детето чрез даване на насоки, поставяне на задачи и предлагане на възможности. Неговата роля е по-голяма при употребата на дигитални средства, където вербалните насоки помагат на детето да открие пълната гама от възможности, които се предлагат от устройството.

Екипът за Асоциация Родители

Припомнете си още:

За какво са бащите

За да отгледаш дете, е нужно цяло село...и баща му

Баща – една дума, много емоции

Не отлагай да станеш баща!

Подкрепяй мъжа си, за да бъде добър баща

10 съвета за бащи на дъщери

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти