Митове за онлайн рисковете при деца и младежи

Митове за онлайн рисковете при деца и младежи
Снимка: Thinkstock

Според европейско проучване българските деца имат висока и рискова употреба на интернет.

Това означава, че от една страна те развиват повече умения, свързани с онлайн средата, но в същото време могат и да се натъкнат на повече рискови ситуации, за разлика от децата в други европейски страни.

Често си мислим, че децата имат повече технически умения за справяне в интернет

Да, понякога децата имат по-добри технически умения и речник, но да не забравяме, че интернет е отражение на взаимоотношенията между хората, а възрастните имат значително повече социален опит, което ги прави лидери дори в темата "интернет".

Според някои "не е голяма работа", ако се регистрират с фалшива възраст

Е, на пръв поглед може и да изглежда така, но нека не забравяме, че ограниченията се поставят, за да ни предпазват, вместо да ни пречат.

Фалшивата регистрация би могла да изложи детето на значително повече рискове. В социалните мрежи например, минималната възраст за създаване на профил е 13 години.

Това е така, защото се смята, че децата под 13 години не са достигнали достатъчна устойчивост, която да им помага да се справят със социалните взаимоотношения и роли на възрастните.

Вярваме ли, че "придобиването на технически умения" намалява рисковете онлайн?

Не съвсем. Техническите умения са само една част от живота и поведението онлайн. Останалото са социалните умения, уменията за общуване. Разбира се, добрите технически умения помагат значително, но определено не биха предпазили децата от излагането им на риск в мрежата.

Дали рисковете в реалния живот се пренасят в мрежата?

Това твърдение би могло да се отнася за определени рискове и вреди, особено що се отнася до онлайн тормоза. Много често такова поведение е възникнало в реалността, след което се пренася и в мрежата. Разбира се, не можем да обобщим, че това се случва при всеки тормоз.

Можем да кажем обаче, че със сигурност не всеки риск офлайн може да доведе до излагане на риск онлайн. Ето защо е добре да разглеждаме всяка ситуация цялостно, т.е. заедно с контекста, отколкото като самостоятелно събитие.

Всички гледат порно онлайн! И до моята глава ли ще дойде?

Това вероятно е голямо притеснение на възрастните. Европейските изследвания обаче  показват, че значително малко деца са попадали на порнографски съдържания (снимки, видео и др.) онлайн. И все пак, добре е да сте спокойни, че като родители имате достатъчни наблюдения върху онлайн дейностите на детето.

Каквито и да са изводите от проучванията, добре е  да си напомняме, че никой не е защитен, независимо дали се намира в реална или виртуална среда. Децата са изключително зависими в това отношение, тъй като разчитат изцяло на нас да "оправяме кашите им".

Понякога е изключително трудно, тъй като самите ние сме достатъчно заети, но във всеки случай спокойствието, че могат да споделят, без да бъдат нахокани, улеснява значително решението на проблеми от всяко естество.

Екипът на Асоциация Родители

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти