Лъжците сами се издават

Всички знаем приказката за Пинокио
Снимка: Thinkstock

Едва ли има дете, което да не послъгва. Всъщност, това се отнася и за възрастните.

Малките просто ни копират, те бързо са схванали, че понякога лъжата спестява куп неприятности. Например, да ти се скарат или накажат, че си направил някоя пакост или си се издънил в училище. Друг път се лъже просто от развинтена фантазия, характерна за тази възраст.

Понякога малките лъжци ги хващаме веднага, но друг път са толкова изкусни, че ни заблуждават, без да им мигне окото.

Но не бързайте да обвинявате малкия човек в лъжа, без да сте сигурни, децата са честолюбиви и много ще ги засегнете, ако ги обвините несправедливо. Ще загубите доверието им и ще престанат да споделят.

Когато се колебаете дали казват истината, или не, на помощ идва разчитането на жестовете. Устата може да говори едно, но жестовете са подсъзнателни и почти никога не лъжат.

Наблюдавайте внимателно поведението на малкия хитрец и си правете изводи:

Гледа ли ви детето в очите, когато говори?

Когато някой е искрен и убеден в думите си, той гледа събеседника си право в очите или поне търси често зрителен контакт. Така е и при детето, то сякаш иска да внуши мислите и чувствата си. Неслучайно казваме "погледни ме в очите и ми кажи истената!". Ако хлапето ви говори, но навежда глава, така че да не се виждат очите му, или те шарят някъде наоколо, трябва да си имате едно наум.

Наблюдавайте устата!

Когато лъжат, малките сякаш усещат, че устата издава неверни думи и правят различни жестове около нея, по брадичката, под носа. Сякаш се оправдават "Не лъжа аз, а устата ми, тя е виновна!".

Сигурно сте забелязали, че когато лъжат, съвсем малките деца слагат ръчичките си върху устата, така че почти не може да се чуе какво точно казват. Като пораснат жестовете стават по-дискретни – слагат пръстче в крайчетата на устата или леко се почесват по нослето. Някои неестествено кривят устни или повдигат брадичката, когато лъжат.

Ръцете "говорят" по-искрено от устата!

На невербален език отворените ръце с длани нагоре, които могат да се видят са признак на искреност. Не се изненадвайте, ако малкият човек е направил някоя беля и ви излага своята версия като несъзнателно крие ръцете си. Те могат да са зад гърба, в джобовете, под блузката или просто стиснати, така че дланите да не се виждат. Всичко това означава, че детето крие нещо.

Съмнително е, ако детето сменя темата

Най-лесният начин да не отговориш на въпрос е да се смени темата. Възрастните често го правим, децата също. Така те отклоняват вниманието от проблем, за който се чувстват виновни. В тези ситуации малкото се прави на разсеяно и упорито не отговаря на въпросите, които му задавате. Вместо това, започва да разказва съвсем други неща, и то с ентусиазъм, който ви кара да забравите за какво сте говорили. Целта е постигната, спокойствието осигурено.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти