Компютрите и зимата увреждат костната система

Компютрите и зимата увреждат костната система
Снимка: Thinkstock

През есента и зимата слънчевите лъчи все по-рядко стигат до нас, а това се отразява на здравето, особено на синтеза на витамин Д.

Всяка майка знае, че трябва да дава на бебето си витамин Д през зимата, за да не се разболее от рахит. В последно време учените установиха, че не само липсата на достатъчно слънце е виновник за това костно заболяване.

И че от недостиг на витамин Д страдат и големите деца, както и повечето възрастни. Британски изследовотели са на мнение, че деца, прекарващи дълго време, играейки на компютърни игри и сърфирайки в интернет, са с повишен риск от развитието на рахит.

Защото причините за развитие на рахит освен неправилното хранене, стоенето вкъщи (липса на чист въздух и слънце), прехранването, заболявания на бъбреците и черния дроб са и липсата на достатъчно физическа активност.

Костите нямат собствено кръвообръщение. Те се хранят и растат от съседните мускули, които снабдяват с кръв костната система, но това е ефективно само ако те са работещи. А пред компютъра няма как да са такива. Основна роля за правилното изграждане на костите играе витамин Д, който се образува в кожата под действието на слънчевите лъчи.

В организма витаминът се преобразува в съединение, което е необходимо за нормалното усвояване на калция и фосфора –основни градивни елементи на костите.

При недостиг на витамин Д пада концентрацията на калций и фосфор в кръвта. Организмът веднага включва защитни механизми за нормализиране на нивото и извлича тези елементи от костите.

Тяхната структура се променя и те се изкривяват. Главата става квадратна, краката придобиват форма на „Х” или „О”, появяват се рахитични гривни по ръцете, деформира се гръдния кош. Всъщност при бебетата болестните прояви на рахита започват далеч преди костните промени.

Снимка: Thinkstock

Малкото дете става неспокойно, поти се обилно, а педиатърът установява голяма фонтанела с меки ръбове и характерно омекване на задната част на главичката наречено краниотабес. За да се „хване” болестта в началото и да се лекува успешно не пропускайте детските консултации всеки месец!

Най-ефективната профилактика против рахит е честото извеждане навън и контролирано излагане на слънце. Студът не е противопоказание за това. При температура около нулата дори малкото бебе може да се извежда навън или да спи на терасата в обедните часове. 

Обърнете внимание и на храненето. Установено е, че кърмените деца по-малко страдат от рахит, а за по-големите е важно храненето с богата на витамини, калций и фосфор храна, каквито са млечните продукти, рибата, ядките, яйцата, маслото, плодовете и зеленчуците.

И не забравяйте големия враг на костите – обездвижването.

Снимка: Thinkstock

Висенето пред компютъра, таблета и телефона означава липса на слънчеви лъчи, обездвижване, затлъстяване, промени в зрението, болести на костната система.

Ако искате детето ви да е със здрави кости и хубава стойка, с нормално зрение, намалете времето, което то прекарва пред компютъра и телевизора. Детето трябва да играе навън, а не да стои „вързано” за стола!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти