Кой страда най-много от горещините?

Кой страда най-много от горещините?
Снимка: Thinkstock

Слънце, жега, пот, краката ни сами тръгват към студените напитки, прохладата, басейна.

А какво да кажат клетите дечица с топлите памперси? Те са зависими от волята на родителите. А тя е, то се знае, да не настине детето. При 30 градуса.

Родителското недомислие обаче може да е опасно.

Трябва да е ясно, че детският организъм има някои особености, които правят претоплянето рисковано.

Телесната повърхност на малкото дете е доста по-голяма спрямо теглото, отколкото при възрастните. Кожата е богато кръвоснабдена, а терморегулаторните механизми са несъвършени.

Новородените в първите месеци имат недоразвити потни жлези и потенето, което е основен механизъм за охлаждане, при тях не работи. Децата имат и повишена обмяна на веществата, тоест - на тях им е по-топло, отколкото на нас, възрастните. Всичко това прави много лесно претоплянето и свързаните с него последствия.

Пъпките и зачервената кожа са малкият проблем.

При високите температури малкото дете отказва да се храни, става неспокойно или сънливо, може и да повръща и дори да повиши температура. Това са признаците на топлинен удар.

За да няма проблеми, важи златното правило: Отнасяйте се към децата така, все едно вие сте на тяхно място. Отчитайте факта, че в количката, под гюрука, е още по-топло.

Подбирайте старателно детските дрешки в жегите. Те трябва да са тънки, широки (въздухът между тялото и дрехите е добър изолатор), памучни и светли, за да не привличат слънчевите лъчи.

Забравете за модните лъскави дрехи, те често са от изкуствени материи и запарват още повече. Светлата шапка с периферия е необходима само когато детето е на открито. Шапка и лента за глава, поставена на дете в количка с гюрук, само го затопля допълнително.

В жегите спокойно оставете бебето с голи крачета и ръчички, а когато спи, го завийте само с тънка пелена. Времето и мястото за разходка също трябва да са съобразени с горещото време.

Не излизайте с детето по обедните часове. Колкото и да търсите сенките, температурите са твърде високи. Стойте далеч от пътя и асфалтираните алеи, те са силно напечени и излъчват допълнително топлина. Идеална е прохладата в парка и на сянка по градинките. Басейните не са подходящо място за бебетата. Слънцето там е твърде силно за нежната им кожа, дори на сянка, а прекалено многото хора може да им докарат някоя зараза.

Децата до една годинка, а най-добре до три, не трябва да се пекат на слънце. Рискът от изгаряне е голям, а е доказано, че най-рисков фактор за рак на кожата са изгарянията в детската възраст. Морето също е неподходящо за най-малките. Дългото пътуване ги изтощава, на плажа е твърде горещо за тях, отразените ултравиолетови лъчи в пясъка и водата увеличават своята мощ.

Дългото стоене на слънце има отрицателен ефект за здравето. Слънчевите лъчи потискат имунната система и това е една от причините за лесно „прихващане” на летните вируси. Климатиците осигуряват комфорт за малки и големи и са за предпочитане в горещите дни. Условието е да не духа директно върху детето и разликата с външната температура да не е повече от 8 градуса. А филтрите трябва да се почистват редовно.

Храненето трябва да е съобразено с високите температури. Наблегнете на плодовете и зеленчуците, както и на соковете и пюретата от тях.  Нормално е, ако в големите жеги апетитът намалее - не насилвайте децата, техният организъм най-добре знае какво иска.

Наблягайте на течностите. В топлото време се губят много течности през кожата и учестеното дишане и трябва да се компенсират.

Идеалната напитка е водата. Винаги носете със себе си вода за детето и му я предлагайте, дори то да не изразява желание. Избягвайте газираните напитки при по-големите, те не задоволяват жаждата, а я усилват. 

Прочети още от д-р Андреева в Edna.bg:

Насила разболяваме децата си

Уроците на баба

За и против спането на детето заедно с родителите

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти