Кои са "мнимите болни"

Кои са "мнимите болни"
Снимка: Thinkstock

Когато едно дете боледува, обвиняваме гадните вируси, настинки, детската градина, лошото време... И забравяме нещо много важно – детето може да боледува и когато страда душата му.

Малките деца никак не са глупави, те много добре виждат какво става в семейството, в детската градина и училище. Още повече, че имат добре развита интуиция и без да са пряк свидетел на събитията усещат емоциите на околните.

Малките деца не могат да реагират с методите и словоизлиянията на възрастните, те си имат други начини, например като използват болестите.

Според психолозите чрез болестта детето подсъзнателно привлича вниманието на родителите си към себе си, а не към неприятните сцени. Например, когато мама и татко се карат, малкото е измислило начин как да спре кавгата - започва да повръща или вдига температура и вниманието се отклонява към болното дете.

Не е задължително в семейството да има неприятности, за да се използва болестта като примамка. Много родители са толкова заети, че вечер след работа едва виждат децата си. Цял ден детето е с бавачка, с баба си или в ясла, жадува за родителска компания и когато не я получи, намира начин да привлече внимание – разболява се. И така целта е постигната – мама остава вкъщи, обгрижва го, говорят си, гушкат се.

Връзката е ясна в детската главица – разболяваш се, седиш си с мама, здрав си - ходиш на детска градина. Затова някои деца идват с огромно удоволствие на преглед, знаят, че посещението в лекарския кабинет означава оставане вкъщи.

Подсъзнанието е велико нещо, затова, ако не искате децата да боледуват, обръщайте им внимание, контактувайте с тях, четете приказки, играйте, споделяйте. Не изяснявайте семейните отношения пред детето, направете го насаме.

А ако малкото не иска да ходи на детска ясла, каква е причината? Дали някое агресивно дете не го тормози или не му харесват госпожите? Изяснете тревогите на детето, коментирайте ги и намерете приемливо решение, тогава няма да имат причини то да използва други методи за привличане на внимание.

И докато в описаните случаи децата не влагат корист, а по-скоро интуиция, има и "мними" болни. Някои деца използват болестта съвсем съзнателно, за да избягват неприятностите. Класика в жанра е, когато детето не обича да ходи на детска градина или училище сутрин да го боли корем.





Голяма част от малките пациенти връзват тенекия и на родители, и на лекари, защото не може да се обвини едно дете в симулация докато не се направят изследвания, консултации. Но как родителят да разбере дали детето наистина е болно?

Ако малкото се превива от корем например, а вие имате съмнения, предложете му нещо приятно, например да изиграе любимата си игра или да отидете веднага до "Мак Доналдс". Ако изведнъж забрави за болката си и хукне, ясна е работата.

Общото състояние на детето също говори за здравословното му състояние. Ако то е отпаднало, пребледняло, с температура, не се храни, има проблем. Но ако е жизнено, храни се добре и тича насам-натам, подложете на съмнение оплакванията. Понякога е трудно да се разбере дали детето наистина е болно или ни върти номера. Наблюдавайте го известно време без да подценявате проблема и го заведете на лекар, ако се колебаете. По-добре един излишен преглед, отколкото два закъснели.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти