Какво можем да направим от природни материали?

Какво можем да направим от природни материали?
Снимка: Thinkstock

Всеки сезон предлага изобилие от природни материали, които веднага могат да се превърнат в игра.

Използвайте летните разходки, за да съберете листа, треви, клонки, шишарки, интересни камъчета и какво ли още не и да поканите детето да ги претвори с въображението си.

Педагозите наричат този тип материали „отворени“, защото позволяват всевъзможни и неочаквани начини за игра и развиват редица умения като наблюдателност, решаване на проблеми, въображение.

И наистина, децата едва ли ще се нуждаят от идеи какво да създадат и може да оставите творческият процес да се случи спонтанно и естествено. Въпреки това ви подаряваме няколко идеи, в осъществяването на които може да се включи цялото семейство и да се забавлявате безгранично.

Апликация

Как ли ще изглежда семейството ви като апликация от листа от дървета, клонки, камъчета и цветенца? Опитайте да се изобразите на голямо пано като участвате всички заедно. Заедно давайте и идеи. Стимулирайте активното участие на децата. Направете план и действайте. Нека всеки да има принос върху апликацията. Може да изберете да изобразявате себе си или пък да внесете малко вълнение като всеки изобразява друг член на семейството.

Разбира се, може и поотделно да направите апликации на измислени герои и после заедно да ги свържете в уникална история, дори театър.

На всичко може да направите апликация: на ваза с цветя, самолет, колело... Не е важно какво ще апликирате. Важното е да се забавлявате и най-вече да намерите място на ценните произведения на изкуствата.

Скулптури

С помощта на шишарки, камъчета или клонки може да се сътворят различни форми на модерното изкуство. Открийте сезона на семейните пленери и нека музата целуне всеки един от вас. Осигурете четки, бои, лепило и асистирайте на децата, ако трябва нещо да се реже и кове. Снимайте процеса на изработване за спомен, а на инсталациите намерете място, за да им се радвате дълго време.

Отпечатъци

Предложете на детето да съберете листа от различни дървета и растения. Оцветете ги с боя, подходяща за възрастта или направете отпечатък върху хартия. Друг вариант е да оцветят полето около листа, така че в средата да остане бяло петно, върху което впоследствие също може да се дорисуват различни елементи за разкош. Тази игра е подходяща за по-малките (3+ години), но вероятно ще е интересна и за по-големите, които може да я усложнят като създават различни форми и съчетания от отпечатъците.

На страниците на сайта "Детето играе" може да намерите още много творчески идеи за игри на деца от 0-5 години.

Лодка от кора на дърво

Лесно може да си набавите кора от иглолистно дърво и да си издълбаете лодки. С парче плат или листо прикрепете платно. Пуснете лодките в дълго корито или друг подходящ съд и се състезавайте да откриете начин да придвижите по-бързо лодките си от единия до другия край. Направете поне няколко опита, за да изпробвате различни решения. Кой беше по-бърз? И, да! Задължително снимайте забавата.

Рамка на огледало

Купете си малко огледало с широка дървена рамка или сложете огледало в рамка от бързосъхнеща глина. Задачата е да я украсите с камъчета, цветя, клонки и други материали, които ви дойдат наум. Винаги се получават много интересни резултати, а и е сигурно, че когато се оглеждате сутрин, усмивката ще грейне на лицето ви, защото неизменно ще си спомните, колко добре сте си прекарали, докато сте го правили заедно с детето си.

Бижу

Не е рядкост да видите вече бижу от живи цветя, но е безценно да си ги направите сами. Всички помним как се прави венче. Със същата техника може да се направи и гривна. Може да нанижете листа от орех за пищна огърлица и дори да я съчетаете с шипки например.

С по-големите деца може да разгледате заедно различни модели и техники в интернет и да се опитате да си направите свои по-сложни бижута.

На търсещите уникалност тийнейджъри предложете да си изработят неповторими бижута с цветя и епоксидна смола (продава се в магазините за художници). Със сигурност ще им се наложи да проучат различни модели, както и как се работи с епоксидната смола, а накрая ще се гордеят да носят нещо, което сами са сътворили.

Прочетете още:

✔ 8 идеи за летни забавления

 Как да изберем играчка за детето си?

 Как да помогна на детето ми да се справи с разочарованието?

 Важните уроци за деца, но не училищните

 Игра за момичета, игра за момчета

 Знаем ли как да четем на детето?

 Как да научим децата да разбират и да се справят с чувствата си

 Как да развием езиковите умения на детето

 Как да възпитаме децата, за да имат самочувствие

 Игри за децата по време на път

 Игри за децата, когато сме вкъщи

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти