Какво е положението със сегашните тийнейджъри

Какво е положението със сегашните тийнейджъри
Снимка: netinfo

Много родители се притесняват, че децата им като влязат в тийнейджърската възраст започват да се държат прекалено разюздано и могат да допуснат фатални грешки. Друго притеснение е, че днешното поколение изобщо не е като преди и се държи в пъти по-лошо.

Според нови проучвания обаче, това не е точно така.

Тайра Парклър-Поуп - автор в здравната секция на списание "New York Times" цитира няколко изследвания, според които тийнейджърите през 80-те години на 20 век, тоест сегашните притеснени родители на юношите, са били доста по-палави, отколкото днешната младеж.

Консумацията на алкохол сред подрастващите в момента е към 40%, докато през 1980 г. данните са сочили, че 70% от тийнейджърите употребяват спиртни напитки.

С пушенето на тютюн положението е сходно - сега всеки пети признава, че е пушил цигари, докато през 80-те това е било всеки трети.

Положението с употребата на марихуана обаче, е по-различно като тя е по-разпространена сред днешните тийнейджъри.

Проучванията в сферата на интимните отношения също са обнадеждаващи. През 1988 г 38% от девойките и 50% от момчетата са били сексуално активни, докато сега цифри изглеждат така - 27% при момичетата и 28% при момчетата.

Разбира се, големята заплаха за децата сега родителите виждат в Интернет и неспособността да защитят децата си в дигиталното пространство.

Юношите стават все по-информирани и във все по-ранна възраст се сблъскват с неприятни и неподходящи за тях гледки, лесно и удобно достъпни в интернет. Според някои изследователи обаче високата информираност на децата не винаги е за лошо и може да има своите положителни страни.

Според д-р Дана Бойд даже до известна степен е по-добре децата да разберат за секса и наркотиците от картинки и видео в интернет, когато родителите им са в съседната стая, отколкото от първо лице в задния двор на училището.

Еднозначна истина, разбира се, няма и всичко е относително и зависи от индивидуалното възпитание, което детето е получило и географския регион, които населява.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти