Какво е онлайн тормоз

онлайн тормоз
Снимка: Thinkstock

Онлайн тормозът е едно от най-разпространените явления сред децата и младежите в интернет. Макар да има множество истории за неприятни случаи, онлайн тормозът може да бъде предотвратен и не е задължително да завърши с най-лошите последици.

Тормозът винаги трябва да се гледа в индивидуален контекст. Най-тъжните истории са били резултат на онлайн обиди в комбинация с много други фактори като тормоз в училище, проблеми вкъщи, неглижиране и ниска самооценка.

Какво е тормозът?
Тормозът е продължително и нежелано агресивно поведение от страна на един човек спрямо друг при неравни сили. В интернет силата често идва от факта, че тормозът и унижението са видими за голям кръг от хора. Онлайн тормозът има различни форми – измисляне на прякори, изпращане на засрамващи снимки, споделяне на лична информация и интимни истории без разрешение, скалъпване на клюки, измама, изключване на социална група и използване на фалшива самоличност.
Добре е да познаваме същността на тормоза. Не всяко поведение, което ни изглежда обидно или неприятно може да се окачестви като тормоз. Понякога, заради възрастта и наблюдаваните отношения и модели, децата се забавляват по-агресивно, отколкото на възрастните им се струва за редно. Повечето деца обаче всъщност са много устойчиви и успяват да се справят с взаимоотношенията с връстниците си като част от израстването си. Това, разбира се, не означава, че нямат нужда от нашата помощ и подкрепа.

На какво да обръщаме внимание?
Има няколко сигнала, че е възможно детето ви да е подложено на онлайн тормоз. Част от тях могат да посочват съвсем различно явление, но може би заслужават опит да се достигне до преживяванията на детето. Такива са случаите, ако забележите, че детето рязко започва да избягва използването на интернет, не желае да разговаря какво прави там, тъжно е, бързо си сменя настроението и има промяна в хранителните навици. Отчуждеността и липсата на интерес в училище и спрямо други занимания, както и мигновеното изключване на компютъра при влизане на родител могат да сочат за проблем. Разбира се, могат да са по-скоро следствие на възрастта, други преживявания или търсене на себе си и желание за самостоятелност.

Действайте отговорно и премерено
Първата реакция не бива да бъде спирането на интернет, защото това няма да подобри ситуацията. На първо място потърсете контакт с детето и чуйте какво ще ви каже. Ако мислите, че е удачно, свържете се с родителите на другото дете за разговор. Преди това опитайте да си изясните нещата за ваше спокойствие, потърсете подкрепа от близък човек и ако е нужно, изрепетирайте думите си. В случай, че сметнете за уместно, уведомете класния ръководител и директора на училището за ситуацията. Можете да се обърнете и към училищния психолог или педагогическия съветник за разговор и насоки.

Говорете за различията
Най-често тормозени са различните деца. Затова не пропускайте никоя възможност (филм, книга, реклама) да разговаряте с детето си, че всеки е различен с нещо и това го прави уникален. Изградете в него увереност, че различието - както в него, така и в другите,  заслужава разбиране и уважение.

Показвайте положителния пример
Не се фокусирайте прекалено върху лошите постъпки и негативните послания като "Така не се прави" или „Не се дръж по този начин“. За да се промени дадено поведение, трябва да се предложи алтернатива, която да заеме неговото място. Обръщайте внимание на хубавите неща, които то прави, и на тези, които се случват около него. Не оставяйте детето с впечатлението, че хората постъпват най-често зле и неуважително един с друг. Това може да създаде представата, че в края на краищата подобно отношение е нормално.

Бъдете самите вие положителен пример!

Екипът на Асоциация "Родители"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти