Какви са ползите от фехтовката

Какви са ползите от фехтовката
Снимка: Thinkstock

Фехтовката е вид борба между двама души, която представлява дуелиране с оръжие като сабя, рапира и шпага. В миналото тя е била начин за разрешаване на спорове. През XVIII и XIX век се формира като вид спорт. Като такъв най-активно се практикува във Франция, Италия, Австрия и Германия.

Оръжия, които се използват при фехтовка:
* Сабя - поражаема повърхност е трупът от кръста нагоре, ръцете, шията, главата.
* Рапира - поражаема повърхност е само трупът.
* Шпага - поражаема повърхност е цялото тяло.

Фехтовкатата е един изключително интересен и динамичен спорт, който се откроява със своята естетика, романтизъм и една пъстра и богата култура, която ни връща хилядолетия назад.

Подходяща възраст за начало на уроците по фехтовка
Децата могат да започнат занимания по фехтовка още на 4 години. В тази ранна възраст уроците по фехтовка се състоят основно от занимания за придвижване на острието, упражнения за подобряване на координацията око-ръка, игри за насърчаване на координацията, като се работи изцяло със специално пластмасово оборудване, което е много по-леко и по-безопасно. След като децата станат на 7 години, те ще използват металните оръжия, които виждате в състезанията.

Ползи за здравето
Фехтовката е чудесен начин за двигателна активност. Темпото е бързо и интензивно. Тя е физически труден спорт, осигурява аеробни упражнения и подобряване на сърдечносъдовата дейсност. Един добър фехтовач трябва да притежава гъвкавост и издръжливост. Фехтовката подсилва тези способности и прави рефлексите много бързи. Мускулите, които се използват най-много, са тези на хълбоците, корема и бедрата.

Фехтовката облекчава стреса от училищните занимания. Този спорт прави тялото на фехтовача невероятно гъвкаво. За да се предпази от контузии, фехтовачът загрява цялата си мускулатура преди тренировка. Колкото по-ускорена е загрявката, толкова е по-гъвкав и подготвен човек. Гъвкавостта сама по себе си е ключова част от подготовката на добрия фехтовач. Придобива се с опит и постоянство.

Ползи за психичното развитие на детето
Фехтовката е спорт, който изисква до голяма степен мислене и логика. Тя често е оприличавана на физическата форма на шах. Тя е стратегия. Всеки двубой между двама фехтовачи се състои от причина и следствие. Всеки един ход произвежда реакция в опонента ти, а неговият ход предизвиква реакция в теб. Решенията трябва да се вземат бързо и в точния момент. Интелектът е от първостепенно значение. Един добър фехтовач трябва да бъде умен и с непоколебима концентрация.

Фехтовката повишава фокуса и концентрацията, както и наблюдателността. Тя също така изгражда самостоятелност, увереност и дисциплина. Умът трябва постоянно да работи и се изгражда способност за бързо вземане на решения. Въз основа на тези умения могат да се подобрят резултатите и в много други аспекти на ежедневния живот. Способността за оценка и предвиждане на ситуации, както и изграждане на интуиция ще помогне на детето в социалния живот и в училище.

Уменията над физическите качества
Един добре обучен фехтовач може да води двубой срещу всеки противник, без значение от неговата възраст, височина и тегло, докато в някои спортове са необходими типични физически критерии. Нужни са много труд, постоянство и решителност.

Място за среща с нови приятели
Клубовете по фехтовка са прекрасен начин детето да намери нови приятели, а ако реши да се състезава, ще има възможност да се среща с връстници от всички краища на страната и света.

Изобщо фехтовката е чудесен спорт за децата. Тя учи на самостоятелност и отговорност, защото само така един фехтовач може да вкара точка. Духът на спортсменството и честната игра са неразделна част от фехтовката. Любезността, галантността и уважението към противника характеризират начина на поведение във всеки фехтовач. А и тя е един от малкото спортове, които родителите могат да учат заедно с децата си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти