Как спортът помага на децата да развият мозъка си

Как спортът помага на децата да развият мозъка си
Снимка: Thinkstock

Максимата „здрав дух в здраво тяло“ никак не е без основание. Не можем да развиваме мозъка, докато сме оставили мускулите да атрофират и ново американско изследване за пореден път го доказва.

Оказва се, че децата, които спортуват активно, развиват мозъчния си капацитет и интелектуалността по-бързо, отколкото малчуганите, водещи заседнал начин на живот.

Нервните влакна на занимаващите се със спорт подрастващи предават по-бързо сигналите между различните части на мозъка.

Прочуването на д-р Лаура Чадок–Хейман и колегите ѝ от университета в Илиноис установило, че децата с по-високи нива на аеробна физическа активност имат по-голям мозъчен капацитет и по-добра памет, както и че имат по-висок процент бяло мозъчно вещество.

То съдържа аксони на невроните, които са групирани във възходящи пътища – свързват по долни отдели от гръбначния мозък с по високи от гръбначния и главния мозък, и низходящи пътища, свързващи по-горни отдели от главния или гръбначния мозък с по-долни.

Бялото мозъчно вещество се намира по повърхността на продълговатия мозък, моста, средния и междинния мозък, при крайния и малкия във вътрешността.

То образува центровете на някои важни дейности на организма като център на дишането, на кръвообращението, на слюноотделянето и други.

Други изследвания са показали, че спортът влияе благоприятно върху бялото вещество и при възрастните хора.

На екипа учени от Илиноис им предстоят още пет години проучвания за това по какви начини физическото натоварване се отразява върху мозъка и когнитивните способности както при малките, така и при големите.

Досегашните им резултати обаче се явяват като поредното доказателство за това, че активният начин на живот и спортът могат да бъдат само от полза за човек.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти