Подкрепено от Kinder

Как най-сетне накарах детето ми да чете

книга дете чете
Снимка: Thinkstock

Когато четеш от 5-годишен, се надяваш детето ти да прилича много на теб в това отношение.

Разбира се, това не се случва и ти се „пада“ дете, което изобщо не развива интерес към четенето, трябва да имаш стриктна, дългосрочна стратегия за посяване на зрънцето любопитство към книгите.

Личният пример

дете книга чете
Снимка: iStock

Ако родителите не четат, не бива да очакват от децата си също да четат. Децата са имитатори, не слушатели. Ако ви виждат с книга в ръка, ако това е част от вашето ежедневие, това ще се запечата в малките главици. Дори да не грабне и то книга, примерът ще е там.

Взимайте със себе си детето когато отивате до книжарницата или библиотеката, за да избирате книги за себе си. Не е задължително да му взимате на него или да му говорите за това. Просто да идва с вас. Така няма да се чувства „поучавано“ и ще е по-склонно да ви копира.

Оставете го да си избира книгите само

дете книга чете
Снимка: iStock

Всички сме съгласни, че има детски класики, които трябва да се прочетат на всяка цена. Но не бързайте с „Патиланско царство“ и народните приказки. Съвременните деца трудно се припознават в героите, още по-трудно разбират старите думи и като цяло трудно се заражда любов към нещо, което ти е „задължително“.

Запишете ги в библиотеката (вече има прекрасни примери за осъвременени пространства за четене) и ги оставете сами да избират книги.

Първите пъти ще са комикси с много малко текст и много картинки, вероятно героите ще правят куп бели, но не се притеснявайте за това. Важното е детето да чете и да му е интересно. Да се смее на (глупавите) смешки, да иска да разберете какво се е случило по-нататък и изобщо да си създава навик и вкус към четенето.

дете книга чете
Снимка: iStock

Класиките няма да останат непрочетени, училището ще се погрижи за това.

Вълнуваща инициатива

Заедно с детето си можете да се включите в кампания, която да подкрепя четенето, каквато е най-новата инициатива на Kinder Milch-Schnitte - “Истории за споделяне“.

Kinder Milch-Schnitte ще подарят книги на стойност 3000 лв на училищата, получили най-много гласове в гласуването на сайта им.

Номинирайте вашето училище и нека децата заедно да се потрудят да събере училището най-много гласове.

Kinder
Снимка: kinder.com/bg

После, ако са сред класираните училища, ще са горди, че с тяхна помощ имат нови книги в библиотеката. И няма как да не искат да ги прочетат, нали.

Още за кампанията вижте на Kinder.com.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти