Как да създадем хигиенни навици у децата чрез игри

Как да създадем хигиенни навици у децата чрез игри
Снимка: Thinkstock

Ако децата не се нацапат, значи не са играли и все пак трябва да ги научим защо е важно да се пази хигиена. Всъщност обяснението не е трудно - поне веднъж вече са имали хрема, възпалено гърло или кашлица и лесно ще разберат, че хигиената ни помага да се предпазим от микробите, които ни разболяват. По-трудното е да превърнем това разбиране в съзнателен навик за поддържане на чистота.

Как да обясним на детето за микробите?

Децата на 2,5 - 3 години вече могат да разберат какво са микробите. Обяснете, че те са малки същества, толкова малки, че ние хората не можем да ги видим с просто око. Но това, че са малки и невидими, не означава, че не са опасни. Когато навлязат в телата ни може да възпалят гърлото ни, да причинят хрема, да ни заболи коремът и да предизвикат още ред други неприятности. Ние знаем, че те живеят в мръсотията: например в пясъка навън.

Микробите се страхуват само от сапуна. Затова редовно перем дрехите си, чистим къщите си, мием си ръцете и зъбите. Само така можем да се отървем от микробите.

Покажете картинки, за да може децата да си представят как изглеждат микробите. Чрез игри може да покажете на детето къде живеят микробите и как се предават от човек на човек.

В търсене на микробите

Нека детето хубаво да си измие ръцете и да ги потопи в чиста вода. Очевидно водата ще остане чиста. С чистите ръце му дайте да се порови в пясък  и отново да потопи ръцете си в сапунен разтвор в друг съд - с очите си ще види как водата помътнява и почернява. Ето ги микробите - сапунът ги хвана.

Как се пренасят микробите?

Най-лесният начин да се пренасят микробите е чрез докосване. Кажете на детето, че сте направили магия и че се увеличили микробите, за може да се видят. Намажете ръката си с лесно миеща се боя. Ръкувайте с някого от семейството, който да се ръкува с друг и така до последния. Това е лесен начин да онагледите как болествотворни бактерии преминават от един човек в друг.

Разбира се, предаването на микробите може да стане и по въздушно-капков път. За да го обясните разбираемо за деца, кажете, че когато кихаме или кашляме от устата ни излизат пръски, които като попаднат във въздуха може да заразят друг човек. Затова трябва да си слагаме ръката пред устата и да се извръщаме на другата страна, за да не подлагаме на риск хората около нас.

Може да измислите още ред други игри или да почерпите идеи от „Детето играе“, важното е да създадете усещане у малчугана, че учи нещо важно и че поема отговорност за собственото си здраве. Избягвайте страха и стряскането с информация или образи, по-скоро търсете забавния и игрови момент.

Как да ги постигнем съзнателност при поддържане на личната хигиена?

Бъдете системни

Нека миенето на ръцете и другите хигиенни навици да са част от ежедневния ритъм на детето и то от най-ранна възраст. Това е най-естественият начин да приучите детето съзнателно и самостоятелно да съблюдава чистота. Мийте ръцете винаги преди хранене, след прибиране от игра навън, след тоалетна. Много помага и ако използвате песнички като "Хей ръчички, хей ги две", за да се превърнат хигиенните дейности в игра.

Насърчавайте детето да е активно

Като възрастни приемаме ролята си най-вече като предаващи опит, но по- полезно е да се научим да научим детето само да носи отговорност за себе си като, разбира се, съблюдаваме за безопасността и здравето му и коригираме действията му, когато е необходимо. Когато детето иска да прави нещо самостоятелно – да се къпе, да си мие зъбите, да ви помага в почистването, стимурайте този стремеж.

Четете книжки

Потърсете книжки по темата, които са подходящи за възрастта на детето. Сигурно си спомняте поучителната история за "Чук и Пук", които живеели в зъбчето на Антон и вероятно си спомняте как ви е повлияла, когато вие сте били дете. С помощта на книжките разбираемо, достъпно и емоционално ще обясните на децата важните за хигиената неща. Дори да не намерите точната история сред предлаганите на пазара заглавия, може да си я измислите сами.

Бъдете търпеливи. Едно обяснение няма да е достатъчно за детето да изгради устойчиви хигиенни навици. И да се налага да напомняте, правете го подкрепящо и позитивно. Говорете с детето, използвайте различни ситуации от ежедневието му, за да обясните по достъпен начин защо е важно да се спазва хигиена. Поздравявайте го всеки път, когато забележите старание и напредък.

Прочетете още:

Снимките на детето ви, които никога не трябва да пускате в интернет

Вкъщи има тийнейджър: времето на трудните въпроси и отговори

Как се възпитава джентълмен?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти