Как да създадем добри хранителни навици у децата

Как да създадем добри хранителни навици у децата
Снимка: Nestle

Балансираното хранене е от голямо значение при децата – те са в период на бърз растеж и повишена физическа активност, развитие на функциите на тялото и когнитивата дейност. Ето защо е важно да изградим модел на хранене и правилни хранителни навици у децата още от ранна възраст.

През последните 10 години се наблюдават неблагоприятни тенденции на храненето у нас, включително и сред децата. Нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност са важен фактор за рязкото увеличаване на свръхтеглото и затлъстяването – един от най-сериозните съвременни здравни проблеми, включително и за България.

Наред с нездравословния модел на хранене, при голяма част от децата в ученическа възраст се наблюдава ниска физическа активност. Само 20-36% от момичетата и 37-47% от момчетата имат умерена до интензивна физическа активност от 60 мин. почти всеки ден. Същевременно средно 40% от децата ежедневно стоят повече от 5 часа извън учебните занятия пред компютъра и телевизора.

Как да изградим модел на хранене у детето?

Установено е, че малките деца повтарят модела на хранене и поведение на родителите си, затова е важно да показвате на децата кое е правилно и добро за тях. Моделът на хранене и стилът на живот се изграждат от ранна детска възраст, като водещи в първите години от живота на детето са семейството, традициите на хранене на майката и възрастните, които се грижат за храненето и здравето на децата.

Започнете изгрaждането на модел на хранене със закуската!

Започнете да изграждате добър модел на хранене още със закуската сутрин, защото това е предпоставка за добър хранителен режим на детето и за вбъдеще и за по-балансиран живот. Закуската е важна за успешния старт на деня. Тя трябва да осигури около 20-25% от необходимите на тялото енергия и хранителни вещества за деня, като изследвания показват, че консумирането на междинни хранения през деня не компенсира пропуснатата закуска сутрин.

В семейства, където родителите закусват и държат децата им да споделят храненията с тях, относителният дял на деца, които закусват сутрин е висок. Редовното хранене е важно за това детето да бъде бодро, да има повече енергия и концентрация през целия ден, което също така спомага за поддържане на здравословно тегло и добро здраве.

Изграждане на здравословен хранителен модел от ранна възраст е важно и за профилактиката на хронични неинфекциозни заболявания, свързани с храненето.

Хранителното поведение и хранителните навици

Хранителното поведение зависи и от редица други фактори, като основният двигател е чувството за глад и ситост. Изборът на храна и хранителните навици обаче не се определят единствено от физиологичните и хранителни потребности на индивида, но и от качеството на храната – вкус, аромат, вид.

Затова е важно да предлагате на децата балансирана, разнообразна но и вкусна храна, като започвате от закуската, и това със сигурност ще спомогне да изградите добри хранителни навици. Храненето е балансирано, когато с храните се приемат колкото е необходимо за съответната възраст енергия, белтъци, въглехидрати и хранителни влакнини, мазнини, витамини и минерали.

Отделянето на достатъчно време за хранене в приятна и спокойна атмосфера е също фактор, допринасящ за изграждане на хранителен модел.

Още полезни статии, които да прочетете:

Да разболееш детето си, за да го направиш веган

За детегледачките с любов

Когато татко остане сам вкъщи с децата…

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти