Как да научим децата да разбират и да се справят с чувствата си

Как да научим децата да разбират и да се справят с чувствата си
Снимка: Thinkstock

Няма родител, който да не се е сблъсквал с гнева на детето си. Фрустираното дете може да започне да плаче, да крещи, да удря, да хвърля предмети и да хапе в опит да се справи със ситуацията. 

Децата изпитват пълната гама от емоции интензивно и силно - радост, тъга, страх, разочарование, нервност и т.н.  

Колкото по-рано научим детето си да разпознава чувствата си, толкова по-лесно можем да го въоръжим с успешни стратегии да се справя с тях и да регулира поведението си.

Как може да постигнем това?

Помагайте на детето да разпознае чувствата си като му давате думи за тях. Когато разпознаете, че детето е радостно, щастливо, споменете го: „Виждам, че си щастлив“. Направете същото и с негативните чувства: „Изглежда се натъжи, когато баба си тръгна“, „Ядоса се, че ти взеха играчката ли?“.

Вие също споделяйте чувствата си: „Притеснявам се, когато се катериш нависоко.“ Започнете изграждането на речник с думи за чувства от най-ранна възраст, дори детето да не може да говори, а по-големите деца окуражавайте да използват думите, за да опишат как се чувстват.

Помагайте на децата да разпознават своите и на другите чувства по мимиките и жестовете, които правят. Радостта се изразява с усмивка и отворени жестове. Тъгата - с тъжен поглед и нацупени устни. Гневът -със сключени вежди, почервеняло лице, напрегната стойка.

Това може дори да е игра: наблюдавайте различни хора на улицата, на филм, на снимка и се опитайте да разпознаете как се чувстват по признаците, които показват на лицето. С по-големите деца дори може да направите карти с емоции. Когато някой изтегли карта, трябва да изрази това, което му се е паднало с лице и тяло и да разкаже ситуация, в която е изпитал подобна емоция, как е реагирал и т.н Такава игра би била подходяща за деца над 4 години.

Колкото повече „следи“ детето може да разпознае, за да идентифицира дадено чувство, толкова повече увеличавате неговата социална интелигентност и умение за преценка в коя ситуация как да подходи.

Имайки знанието за чувствата и техните проявления, може да помогнете на децата да ги категоризират в две зони. Примерно червена зона за гнева, страха, тъгата, разочарованието и зелена зона за спокойствието, радостта, удовлетвореността. В червената зона сме напрегнати, мускулите ни са стегнати, мислите ни са хаотични. В зелената зона сме отпуснати, мускулите са отпочинали, мислите са ведри.

Разбира се, колкото по-големи са децата, толкова повече цветни зони може да добавите, за да разслоите интензитета и характера на емоциите. Това разграничаване е важно, за да разбере детето, че когато е в червената зона, импулсът го кара да действа по неподходящ и дори вредящ му начин.

Може да си измислите и метафора, с която да улесните детето да категоризира чувствата си в двете зони. Предлагаме метафора за летене с парашут в различно време. Примерно, когато детето е ядосано, може да му кажете, че това е като летене с парашут в бурно, гръмотевично време. Вятърът лашка парашута на всички страни и отвсякъде гърми и трещи. Не се вижда нищо ясно на хоризонта. Когато детето е спокойно, може да му кажете, че лети с парашут в слънчево време. Носи се леко по небесата. Всичко е светло, ясно и погледът стига надалеч. Дори може да залепите на хладилника две картинки – на буря и на слънчево време и един парашут, който да местите, така че да онагледите на детето как му влияят чувствата в момента.

Когато детето знае в коя зона са чувствата му, по-лесно и нагледно можем да помогнем да извърви пътя от гнева към спокойствието. Не е достатъчно да му кажем „Успокой се!“, защото това за него нищо не означава. Добре е, когато детето е спокойно да го научим на някои техники за справяне. Една от тях е дишането. На тази техника може да научите дори деца на 2 години като използвате малка хитрост. За да вдиша детето, го приканете да помирише мнимо цвете, а за да издиша – да загаси въображаема свещичка (вероятно детето вече има опит в това от рождения си ден и действието му е познато). Когато детето изпита силни негативни чувства, по-лесно ще го успокоите като го призовете да направи същата дихателна техника.  

Стимулирайте детето да търси различни възможни начини на реакция в една и съща ситуация. „Ядоса се, че не успя да подредиш пъзела и го разхвърли навсякъде. Аз мисля, че би могъл да помолиш за помощ или да изчакаш малко, да вдишаш няколко пъти и да опиташ отново.“ Разбира се, това би било нелепо в пика на негативната емоция или превъзбуда, но когато детето е спокойно, призовете го да обсъдите ситуацията, без натякване и обвинения, а разбиране и съчувствие към детето.

Използвайте приказките, за да учите за емоциите и вариантите на реакция. Говорете за чувствата на героя, обсъдете как е постъпил в дадената ситуация, можело ли е да постъпи по друг начин. Попитайте детето дали е изпитвало подобно нещо и как е постъпило. С по-големите деца може да играете и на „Стоп“.

Ето как: опишете 10 ситуации като режисьор на филм в три кадъра. Примерно: „Катя играе с Ива в пясъчника. Ива дърпа кофичката от ръцете на Катя. Катя се ядосва и... Стоп.“ Тук е моментът да попитате детето: Какво е ядосало Катя? Как според теб ще направи Катя? Може ли да постъпи и по друг начин? Вземете ситуациите от реалното ежедневие на детето, в които то е изпадало. Така то ще се припознае в тях, а в същото време спокойно ще може да разсъждава за различни варианти на поведение.

Важно е да валидирате чувствата на децата си и да не ги наказвате затова, че ги изразяват. Използвайте моментите, в които детето е спокойно, за да може максимално да вникне в същината на чувствата и как те ръководят поведението ни. Колкото по-добре едно дете разпознава чувствата си, толкова по-успешни стратегии на поведение ще има в бъдеще. Подкрепете го и го окуражавайте да опитва.

Прочетете още: 

Игри за децата, когато сме вкъщи

Важните уроци за деца, но не училищните

Как да развием езиковите умения на детето

Как да помогна на детето ми да се справи с разочарованието?

Да помогнем на децата да разберат времето

Как да възпитаме децата, за да имат самочувствие

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти