Историята на един баща, който се гордее със себе си

Историята на един баща, който се гордее със себе си
Снимка: Thinkstock

Това е разказ за баща на 13-годишно момче. Баща, който е имал моменти, в които се е страхувал, не е знаел какво да направи, как да постъпи със сина си, а в други моменти сам се е окуражавал и казвал „стегни се, това е твоето момче”. Това е баща, който не се притеснява да назове грешките си, но и се чувства горд от постъпките си. Баща, който не се страхува да прегърне и целуне детето си и да му каже „ние ще се справим”.  Един баща, който залага на емоционалната връзка с детето си и взаимното доверие.

Баща, който е заложил много и на моментите, в които заедно са правили нещо, спортували, разказвали си вицове, смеели се. Това е спомогнало да разбере какви са талантите на сина му, а именно - удава му се да играе футбол. Липсата на време не съществува за него като причина да не си с детето си и е правил всичко възможно да се случва това. 

Случаят на детето попада в Комплекса за социални услуги за деца и семейства чрез Отдела за Закрила на детето в момент, когато родителите водят непрестанни съдебни дела. Детето има нужда да бъде подкрепено при преминаване през правните процедури. Подготвено и изслушано е в специализирано помещение „Синя стая”. Било е изнервено, необщително, със своите страхове. 

Бащата отчита професионализма на специалистите, работили с детето му като водещо за съхраняване на емоционалното му състояние по време и след разпита. Преборил се е и със собствените си страхове, че ще бъде обвинен, осъждан като несправил се родител, а е получил уважение, разбиране и подкрепа.

Той казва „професионалистите ми подадоха ръка”. Успява да изгради доверие с тях и започва да се бори за сина си, застава уверено до него. Взема участие в групова програма за родители. Използвал е наученото и го е приложил спрямо детето си. Това е един баща, който е решил, опитал и се е убедил, че „всичко това работи”. Това е един баща, който е искал да направи всичко възможно детето му да се чувства обичано.

Детето е имало проблеми в училище. Първоначално баща му му се е карал, но след това е започнал да го изслушва и заедно да мислят как да действат. Вдъхвал му увереност и го нахъсвал към по-добри резултати.

Впоследствие детето става по-уверено, чрез разговорите им започва да се вслушва в съветите му. Един баща, който е искал да възпита едно отговорно дете.

Подобрява успехите си в училище, започва е да разговаря по-свободно, да споделя.

От три години живеят заедно и са щастливи. Дава си сметка, че с всеотдайната подкрепа от негова страна и мобилизиране на собствените си ресурси е спомогнал за постигане на положителната промяна в детето си.

Изготвил: Маргарита Карачорова - социален работник в Детски център за сътрудничество и подкрепа „Зона ЗаКрила“- гр. Шумен, с подкрепата на Институт за Социални Дейности и Практики.

Припомнете си още:

Сега не мога… Скапан съм от работа!

Да отгледаме момченце, което уважава жените

За какво са бащите

За да отгледаш дете, е нужно цяло село...и баща му

Баща – една дума, много емоции

Не отлагай да станеш баща!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти