Йога в помощ на майките

Йога в помощ на майките
Снимка: Thinkstock

Йогата намалява депресията при бременните жени и засилва майчинската връзка с бебето, установиха американски учени.

Това е първото изследване, доказващо, че йогата е ефективно средство за борба с депресията при бъдещите майки. Хормоните по време на бременност причиняват промени в настроението, в резултат на които една пета от жените изпадат в тежка депресия.

Но изследването на учените от университета в Мичиган установи, че йогата, която от години се препоръчва като средство за облекчаване на стреса, може да намали депресията.

Бъдещи майки с висок риск от ментални проблеми намерили сериозно успокоени от депресивните симптоми, след като се включили в 10-седмична йога програма. Освен това те съобщили за по-силна привързаност към бебето в утробата си.

"Чували сме за бременни жени, които тренират йога, за да намалят стреса, но досега нямаше данни доколко ефективен е този метод. Нашето изследване предлага обещаващо първо доказателство, че изпълващата ума йога може да е ефективна алтернатива на лечението с лекарства на бременни жени, проявяващи признаци на депресия. Тя допринася за благосъстоянието както на майката, така и на бебето", казва авторката на проучването Мария Музик.

Разстройването на психическото здраве по време на бременност, включително депресия и тревожност, се превърна в сериозен проблем за здравето на бъдещите майки.

Хормоналните промени, генетичното предразположение и социални фактори стават причина бременните жени да изпитват постоянна раздразнителност, изтощение и неспособност за справяне със стреса.

Ако не бъдат лекувани, тези симптоми могат да създадат сериозни рискове за здравето както на майката, така и на бебето, включително слабо наддаване на килограми, прееклампсия, преждевременно раждане и нарушена връзка с новороденото. 

Йогата от своя страна се отразява добре както на тялото, така и на духа. Тя е подходяща и за мъже и за жени, независимо от възрастта и степента на спорта подготовка и издръжливост.

Повече за йогата за бременни може да разберете от нашата авторка Светла Иванова тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти