Интернет, децата, родителите

Интернет, децата, родителите
Снимка: Thinkstock

Винаги казваме „Говорете с децата“. Добре, но е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Разговорите понякога водят до силни емоции или пък са предизвикани от неприятни случки и затова може да искаме да ги избегнем.

Въпреки това вероятно няма майка или татко, които биха отрекли, че общуването е най-добрият метод на възпитание, а в това число и на изграждане на умения за справяне във виртуалното пространство. Затова изведохме няколко важни елементи на разговора с тийнейджърите относно интернет.

Започнете разговора преди изобщо да помислите, че може да има проблем. Най-добре е да тръгнете с въпроси, с които да изразите желанието да говорите на темата интернет. „Кои сайтове са ти интересни?“, „Какво е най-готиното нещо във Фейсбук за теб?“, „От къде взимаш информация за домашното?“ са само примери, с които да започнете.

Спокойните ситуации ви предлагат възможността да заздравите връзката с порастващото си дете и да прекарате време заедно в забавни и приятни дейности.

Говорете лично на детето си. Когато правите наблюдения над поведението на тийнейджъра и решите да споделите заключенията си, използвайте език, който показва, че говорите на момчето или момичето ви, а не на всички тийнейджъри в модерния свят. Примамливи генерализации като „днешното поколение“ и „технологиите съсипват общуването между хората днес“ звучат повърхностно за децата.

Те познават само света, който виждат днес. За тях той е добър и пълен с интересни занимания. Затова е добре да уважаваме тяхната гледна точка.

Споделяйки наблюденията си, споделяйте чувствата и преживяванията си. Вашето послание като родител е по-силно когато го казвате през емоциите, които поведението на вашия тийнейджър провокира. Споделете и причината защо тази емоция се заражда у вас.

Децата откликват добронамерено, когато могат да накарат майките и бащите си да се чувстват добре. Ето няколко примерни неща, които можете да кажете:

„Притеснявам се, че прекарваш много време пред компютъра, защото нямаме възможност да общуваме двамата.“

„Плаша се, като играеш тези игри с насилие, защото и сестра ти гледа, а все още е малка и не разбира за какво става дума.“

„Радвам се, че използваш информацията в мрежата, за да си напишеш домашното по биология, защото така научаваш неща, които аз не мога да ти кажа. А знаеш ли как да проверяваш дали една информация е вярна?“

Обръщайте внимание на положителните неща и ги използвайте за повод за разговор и за практикуване на умения – технически и социални.

От една страна, можете да покажете на детето как да въвежда по-ясно ключовите думи при търсене или как да инсталира WOT, за да избягва сайтове, на които не може да разчита.

Но от друга, можете да поговорите и какво означава да си критичен и къде да потърсиш достоверна информация, ако не си сигурен дали дадено нещо е вярно.

Не се притеснявайте да потърсите подкрепа, ако имате нужда. На пръв поглед може да изглежда, че търсенето на помощ е проява на слабост и символ за провал, но всъщност при по-задълбочено размишление се вижда, че е обратното. Да потърсиш начин да се справиш с трудна ситуация е смелост и първа крачка към реални действия за решение на проблем.

Ако имате нужда да обсъдите с някого как да започнете труден разговор, свързан с интернет, не се колебайте да потърсите Българската линия за онлайн безопасност на телефон 124 123, Скайп: blobbg или имейл: helpline@online.bg

Експертите от Българската линия за онлайн безопасност (БЛОБ)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти