Имат ли място игрите в образованието?

Имат ли място игрите в образованието?
Снимка: netinfo

В продължение на десетилетия ни е повтаряно, че към процеса на учене и училище трябва да се отнасяме сериозно и отговорно.

Това е и една от основните причини, поради която децата масово приемат ученето за неприятно, досадно или дори стресово преживяване.

Всъщност трябва ли престоят в училище да бъде чак толкова „стерилен“ и имат ли място игрите в образованието? Питаме нашите приятели от Образователен сайт №1 на България – Уча.се, които разчитат на научни изследвания и наблюдения на поведението на учениците, за да ни дадат най-изчерпателния отговор.

Според проучвания направени от учени от Университета на Уисконсин-Медисън игрите в образованието добавят ниво на интерактивност, което много по-лесно повишава мотивацията на децата. В повечето игри съществува система от точки, награди, нива, която може лесно да се репликира в образователната система, за да могат децата да бъдат по-мотивирани.

Погрешно е твърдението, че игрите водят само до затъпяване. Можем да вземем за пример играта Angry Birds, която една от най-популярните мобилни игри. Да, тя е изключително елементарна, но демонстрира нагледно определени физични закони, което може да бъде от полза за по-малките ученици.

Хитовата игра World of Warcraft имитира ситуацията на война и може да помогне на учениците по-лесно да си представят уроци по история, свързани с военни събития. The Sims пък е игра, която имитира живота в едно семейство и успешно може да научи децата на уроци, свързани с организацията, поддръжката на дома и т.н.

От Уча.се потвърждават, че учениците, които използват сайта, за да се подготвят за училище чрез видео уроците на интересен и разбираем език, много харесват идеята да учат чрез игра! Затова и сайтът залага на такъв формат.

На практика всеки регистриран потребител попада в един свят, в който трябва да се освободи от злите сили чрез своите знания и умения. Ученикът, заедно със своя герой, избира видео уроците и упражненията от специална карта и попълва липсващите знания, за да може да победи финалния бос.

Очевидно идеята работи, защото статистиката показва, че почти всички ученици подровят оценките си на упражненията след видео уроците с поне една единица. 

Готови ли са обаче учителите и училищата да допуснат игрите в клас? В масовия случай може би не, но пък тенденцията започва постепенно да променя своята посока. Зад това твърдение отново застават от Уча.се, които потвърдиха, че над 100 български училище са повярвали в тяхната методология и учат в час с видео уроци и упражнения.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти