И татковците имат следродилна депресия

И татковците имат следродилна депресия
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Раждането на бебе е радост. Но е и напрежение заради неизвестното ново, заради големите очаквания, заради недостатъчния опит на родителите, заради грешните разбирания...

При майките следродилната депресия често се дължи на сериозния спад на важни микроелементи като магнезий, желязо и витамини от В-групата заради наскоро миналото раждане и кърменето.

Затова е от изключителна важност, преди да помислите за психотерапевт и антидепресанти, да помислите за витамини за кърмачки. Посъветвайте се с лекаря си, той ще ви даде правилната насока.

Когато говорим за таткото обаче, неговото минорно настроение след раждането на бебето се дължи на голямата отговорност, която ляга на плещите му – да осигури живота и щастието на малкото пакетче в дългосрочен план.

"Много важно е да разгледаме какво точно причинява депресията у жената, за да разберем и тази у мъжа. При забременяване в организма на жената избухва коктейл от хормони, които й носят голяма приповдигнатост, за да се справи тя с всичките промени в нея.

В момента, в който една жена роди, тези хормони спират и тя усеща липса и настъпваща тъга. Когато се появи бебето, светът на мъжа се променя изцяло.

В един момент той престава да бъде главата на семейството и всичко престава да се върти около него, а бебето става център на внимание”, разказва за този синдром психологът Милена Родригес в предаването „Ива от сутрин до обед по ФМ+

Изключително важно е как ще преживеят това състояние двамата родители.

Първата година е ключова за детето, когато то има нужда от прегръдки и любов и е много важно: "Тогава бебето има нужда от непрекъснат човешки контакт и е болезнено, ако единият или двамата от родителите са в депресия, хармонията в семейството се нарушава”, допълни Милена.

Още за бебетата и родителите им: 

От плач до смях – какво им става на бременните?

4 супер сили, които само младите майки имат

Подкрепяй мъжа си, за да бъде добър баща

Не отлагай да станеш баща!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти