Фотографията

Фотографията
Снимка: Thinkstock

Не е изненадващо, че децата обичат да правят снимки. От всички форми на изкуството, фотографията изисква най-малко сръчност, а в същото време позволява на децата да изразят това, което мислят и чувстват.

Какво дава фотографията на децата?

Нови перспективи
Насърчава да се погледнат нещата отблизо и да се открият изцяло нови гледни точки.

Умения за вземане на решения
Преди да се направи една снимка, се задават въпроси като: "Каква е основната тема тук?", "Върху каква част трябва да се фокусира?", "Какъв ъгъл да се използва?", "Какво снимката говори на другите по даден въпрос?".

Разбиране на изкуството и науката
Фотографията е и изкуство, и наука. Като изкуство, фотографията е чудесно средство за творческо себеизразяване. Но също е едно прекрасно техническо средство, което представя научни теми, като светлина, математика и др., както и компютърни умения.

Увереност
Освен увереността, придобита от усвояване на нови умения и творческа изява, когато децата се научат да правят добри снимки, фотографията може да направи чудеса за срамежливите деца. Фотографията е умение, което ги  улеснява да вземат участие в дейности, при които едно срамежливо дете може да остане незабелязано и в страни от случващото се.

Учителят например може да назначи младия фотограф да снима на парти в класната стая. По-голямо дете може да намери снимането за училищния вестник като забавно занимание и "криейки се зад камерата", много по-лесно да опознава другите. Този акцент върху другите може значително да намали стеснителността и да увеличи увереността.

Колкото повече нови умения придобива детето, толкова повече другите ще искат то да снима тях или техните домашни любимци, техните хобита, спортни събития и др. Това е отличен начин детето да има нови приятели и да получите много интересни и забавни снимки!

Гордост и удовлетворение
Децата изпитват  удовлетворение и гордост като видят как техните снимки влияят на другите. Например, пейзажите и снимките от ваканцията могат да пренесат зрителя в друго време и място, а красивата или забавна снимка може да въздейства ободряващо и да предизвика усмивка.

Забавление
Преди всичко фотографията е забавление. За децата фотографията може да бъде едно приятно и завладяващо хоби, което може да им бъде представено от съвсем ранна възраст. Първи стъпки във фотографията могат да се направят още на 3 годинки. В тази възраст децата не са в състояние да научат кой знае какви умения, но родителите могат да ги запознаят най-основно с камерата и да има дадат различни задачи, които да изпълняват. Така например детето може да търси предмети с определени цветове или да търси предмети, които да започват с определена буква и да ги снима.

Дете, привързано към фотографията, е дете, което рядко казва "Няма какво да се прави". Въоръжено с умения, фотоапарат и заредени батерии, винаги има нещо за правене.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти