Дринкорексията

Дринкорексията
Снимка: Thinkstock

Милиони млади хора страдат от хранителни разстройства. И което е най-лошото, очертава се тенденция възрастта на засегнатите от булимия, анорексия, орторексия да пада застрашително до 11-12 годишна възраст.

В последните години към спектъра на тези заболявания се включи и дринкорексията. Това е хранително разстройство, разпространено сред тийнейджърките, залитащи по алкохола. Въпреки, че непрекъснато се говори за вредата от алкохола, публична тайна е, че почти всички ученици посягат към чашката, някои доста често.

При дринкорексията младите момичета се лишават от храна или се подлагат на изтощителни диети, само и само да могат да си позволят по-големи количества алкохол. Те много добре знаят, че алкохолът е много калоричен и от него се пълнее, и за да запазят стройна фигура, се лишават от храна.

Някои от тях избягват само сладкишите, хляба и калоричните вкусотии, но друга част се лишават редовно от основни хранителни вещества, пропускайки хранения или редуцирайки рязко количеството и качеството на храната. Такива са наблюденията на екип лекари в Англия, където от хранителни разстройства страдат над един милион млади жени, една част от които от дринкорексия.

Според диетолога д-р Ноубъл, лош пример дават медиите, лансиращи идеала за слаби жени и такива със самочувствие, "мъжките" момичета, за които не е проблем да пият алкохол наравно и повече от мъжете и разбира се, да изглеждат секси с перфектно тяло. 

Последното, преведено на тийнейджърски език, означава кльощаво тяло. В преследването на този стереотип се включват всички методи и средства, като се започне от гладуване и се стигне до хапчета за отслабване с неизвестен произход.

Лекарите предупреждават, че дринкорексията не бива да се пренебрегва, тъй като може да доведе до анорексия при тези момичета.

Проучванията сочат, че има пряка връзка между хранителните разстройства и употребата на алкохол. Една трета от страдащите от булимия се борят със зависимостта си към алкохол или наркотици. 38% от жените, лекуващи се от алкохолизъм, признали, че имат хранителни разстройства.

А колкото до дринкорексията, лишаването от основни хранителни вещества в момент, когато тялото расте и се развива, има фатални последици за здравето. Изтощено тяло плюс алкохол е възможно най-убийствената комбинация.

Всъщност хранителните разстройства не са само хранителни, а по-скоро психични разстройства. Затова лечението е много трудно и обикновено се осъществява от екип от психолог, диетолог и невролог.

Задачата на родителите е да са по-наблюдателни и навреме да разберат, че детето им не се храни добре, както и подозрителното поведение, придружено с "аромата" на алкохол.

Колкото по-рано се потърси помощта на съответните специалисти, толкова шансът да се преодолее проблемът е по-голям.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти