Детски забавления с ножица и цветна хартия

Детски забавления с ножица и цветна хартия
Снимка: Thinkstock

Лепенето е много интересна и забавна дейност за децата, освен това дава много възможности за развитие на творчеството и въображението и фината моторика.

За да започнете да играете с лепило, трябва да са изпълнени две важни условия. Първото е детето да може вече уверено да държи молив и да произвежда следи с него по листа- линии, завъртулки, драскулки и др. Другото важно условие е вече да не слага всичко в устата си, за да не реши да опита и лепилото. Все пак използвайте нетоксични лепила, предназначени за деца.

Какви проекти може да създавате с лепило?

Лепене по точки

Това е добър начин да започнете. Нанесете точки от течно лепило по листа и предоставете на детето хартиени фигурки, които то да залепи върху точките.

По подобен начин може да нарисувате с лепилото кръг или квадрат, или пеперуда и да предложите на детето да облепи линията с хартиени късчета, които сте нарязали предварително.

Разказване на истории

Нарисувайте различни фигурки, които да изрежете: мече, цвете, дърво, кораб и т.н. Подавайте фигурите на детето и нека то да ги лепи на листа като нанася лепило по гърба на фигурката.

Насърчете детето да  добави каквито иска елементи по картината  и да Ви разкаже история, според възможностите си. Задавайте му въпроси, за да го стимулирате да описва.

Колажи

Може да правите и тематични колажи с детето. Примерно да залепите на един лист само картинки на плодове, а на съседен само на зеленчуци. Или пък да налепите героите от любимата приказка. А защо не и една обща картина със снимките на най-близките в обкръжението на детето хора.

На по-големите деца предложете сами да изберат какви картинки в какъв ред да сложат на листа. Това е начин да изразят себе си чрез творчеството.

Апликации

Колкото по-големи са децата и колкото по-опитни стават с лепенето, може да измисляте по-сложни проекти и с по-дребни елементи. Може да налепят храст с много листа и цветове, да декорират плат с по-дребни точки, правоъгълничета и квадратчета, да украсят торта с различни елементи, да направят мозайка от множество разноцветни хартиени квадратчета и т.н.

Освен хартия, нека детето да експериментира и с други материали – трева, листа, сламки, прежда, памук, копчета и т.н.

Идеите са във вашите глави, само трябва да им отворите вратата, за да излязат. На страниците на „Детето играе“ може да намерите още много идеи за игри.

Прочетете още: 

Тебеширени магии за парка

Игри за децата, когато сме вкъщи

Важните уроци за деца, но не училищните

Как да развием езиковите умения на детето

Как да помогна на детето ми да се справи с разочарованието?

Да помогнем на децата да разберат времето

Как да възпитаме децата, за да имат самочувствие

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти