Детето ми е по цял ден пред компютъра!

Детето ми е по цял ден пред компютъра!
Снимка: Thinkstock

Съществува тенденция да се говори за интернет зависимостта като директна препратка към друг тип зависимости като наркотична и хазартна.

Периодично се отварят дискусии дали интернет зависимостта трябва да стане официална диагноза и следователно да влезе в световните медицински класификатори, като лечението съответно също се предлага да бъде в специализирана медицинска среда.

Защо ние от Българската линия за онлайн безопасност не споделяме този възглед?

Най-общо може да се каже, че интернет зависимост е продължителното състояние, при което онлайн заниманията до такава степен влизат в конфликт с останалите ежедневни дейности като хранене, сън, физиологични нужди, социални контакти, че започват да пречат на нормалния живот и на физическото и емоционално здраве.

Имайки подобна дефиниция обаче, е необходимо да се запитаме дали тя дава достатъчно информация, за да кажем, че проблемът е интернет.

Много трудно можем да разберем истинския проблем на детето, ако се фокусираме единствено върху външните му проявления, прехвърлим причината върху интернет и оставим настрана нуждите, които то всъщност удовлетворява макар и по нездравословен начин през онлайн занимания.

Как се получава така, че някои деца пренебрегват всичко останало за сметка на компютърни и интернет занимания?

Когато едно дете се е обърнало към интернет за отдушник или за приятел, твърде лесно е да заклеймим мрежата като основна причина за проблема. Но всъщност е добре да се запитаме какво прави детето онлайн, за да е така увлечено там, през какви емоционални състояния преминава, разполага ли с алтернативни занимания, какъв е социалния му живот извън мрежата.

Така вместо да търсим виновник за случващото се, важно е да се опитваме да видим ресурс за справяне със ситуацията.

Външният свят винаги ще предлага изкушения, с които и възрастните и децата ще трябва да се справят. Докато се научат обаче, ние като родители носим отговорността да структурираме времето и заниманията на детето така, че то да бъде щастливо, пълноценно и здраво.

*Уверете се, че детето има в главата си поне няколко варианта за прекарване на свободното си време.

*Ако детето прекарва твърде много време пред компютъра по ваше мнение...

*Поинтересувайте се какво прави там.

*Поговорете с него за вашите впечатления, че отделя твърде много време на компютърните занимания.

*Обяснете му, че ви се иска да прекарвате повече време с него и да общувате. Започнете да правите разнообразни неща заедно – редене на пъзел, готвене, спорт, просто разходка до магазина.

*Обсъдете какво би желало да прави през свободното си време, какво хоби би му харесало.

Екипът на Българската линия за онлайн безопасност

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти