Децата индиго – опасна заблуда?

Децата индиго – опасна заблуда?
Снимка: Thinkstock

Всеки родител, който има проблем с поведението на своето дете, вече си има обяснение – в семейството расте дете индиго.

И с това притесненията приключват, не е необходимо да се ходи по доктори и психолози, детето по-скоро е изключително, то е от новия, по-висш свят, "небесно заченато".

Теорията за децата с виолетова аура, която се вижда само от хора с паранормални способности, е измислена от Нанси Тейп и е разпространена по целия свят. Тази съблазнителна идея стана доходоносен бизнес, който дава хляб на екстрасенси, терапевти, "писатели", книгоиздатели, медии.

Напоследък в САЩ се надигна мощна кампания против теорията, разглеждайки я като опасна за обществото. В България срещу иначе приятната и удобна хипотеза се обяви безспорния капацитет по детски неврологични заболявания проф. Чавдаров.

В медиите той напомни, че качествата, които се приписват на децата индиго, всъщност са признаци на неврологични заболявания и трябва да се лекуват, а не да се величаят.

Като например: необичайна свръхчувствителност (трудно им е земното социално общуване); не могат да се концентрират (простите неща, които стават около тях, не са им интересни); често са с лошо настроение и изпадат в депресии (притеснени са от лошите земни порядки); самотни са, трудно контактуват (защото могат да контактуват само с по-висш разум или себеподобни, играят си с ангели, а не с деца); свръхактивни (творят едновременно в няколко области); незаинтересовани (имат много по-важна, вселенска мисия); липса на емоции (постоянно се занимават с отговорни световни проблеми); трудно се обучават (защото знаят повече от другите) и т.н.

Тези признаци обикновено се забелязват от околните, но не и от родителите, и това е обяснимо. Всеки иска най-доброто за детето си и трудно приема, че то има проблем. Много по-лесно се приема, че нашето дете е изключително, различно, гениално посвоему.

Наистина има надарени деца, но те успешно се вписват в средата си, нямат проблем с общуването. Ако игнорираме вярата в свръхестественото, описаните характеристики на децата индиго са симптоми на разстройство на нервната система при децата с различни форми на аутизъм (у нас около 60000); с хиперактивно поведение (проблем с предаването на нервните импулси, затова компенсират със свръхактивност); различни психични отклонения.

Въпросът е дали правилният път е да ни баламосват разни гадатели, (срещу заплащане, разбира се) като ни казват това, което искаме да чуем за нашето дете, (силно биополе, общува с извънземни, свръхнадареност, магии и т.н.) или да се доверим на специалистите.

Изборът е наш. Но да не забравяме, че науката се справя доста успешно с някои от проблемите. И че криенето на главата в пясъка не решава проблемите, само ги задълбочава. А обществото е длъжно да осигури помощ на тези деца и на семействата им. Защото никой не е застрахован.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти