Да се преборим с летните вируси без лекарства

Да се преборим с летните вируси без лекарства
Снимка: Thinkstock

Лятото е в разгара си, децата не са на детска градина и родителите си отдъхват - край на болестите! Да, ама не. В горещите дни се активират вируси, които атакуват децата и ги мъчат с разстройство, повръщане, температура. Старите "зимни" познайници също не спят и дори през лятото малките страдат от ангини, хреми, кашлици. 

Най-често разпространените в момента източници на неприятности са рота, ентеро и адено вирусите. Предаването им от човек на човек става по въздушно-капков и контактен път.

Най-вероятните места за среща с вирусите са курортните селища и изобщо местата с много събрани хора на едно място. Положението се усложнява от високите летни температури, те потискат имунната система, а храната бързо се разваля. Басейните със съмнителна чистота не са за малките деца, влажната среда е любима за вирусите, гъбичките и бактериите.

За малките деца най-опасен е ротавирусът. Много бързо, буквално за час, децата, заразени с ротавирус, започват да повръщат. Детето отпада рязко, след което вдига висока температура, появява се силна коремна болка и се стига до диария. Изхожданията са много чести, до десет, а в особено тежките случаи и повече пъти на ден. Всички тези симптоми се развиват от 24 до 48 часа и продължават около седмица.

При децата до 5 г. много често се налага болнично лечение заради силното обезводняване, което налага поставяне на системи. Включват се и симптоматични средства, като пробиотици и запичащи прахчета, а при повръщане и свещички.

При вирусните гастроентерити антибиотиците не са ефикасни и не следва да се използват. Най-важното в тези случаи е хранителна диета, която ще облекчи стомаха и ще потисне позивите за повръщане и разстройство. При малките бебета продължете с кърменето, а ако детето е на адаптирано мляко, използвайте специална диетична форма.

При по-големите деца диетата включва предимно обикновени бисквити, солети, сухар и препечен хляб, без плодове и зеленчуци. Този тип хранене продължава, докато има поне 48 часа без разстройство и повръщане. След прекратяване на диетата е задължително да има постепенно захранване с въвеждане на попара, зеленчукова супа и пюре.

Изключително важно е през целия период на действието на вируса детето да пие много вода, за да се избегне обезводняването. Особено неподходящи са сладки течности като плодови сокове и компот, които могат да влошат състоянието при разстройство. Важно е да се дават разтвори за рехидратация, които се продават в аптеките.

Ако детето е отпаднало, вяло, уринира рядко, с хлътнала фонтанела, с ацетонов дъх в устата, суха кожа на коремчето и лигавиците, вероятно е настъпило обезводняване и задължително трябва да се постъпи в болница.

Единствената ефективна профилактика на ротавирусния гастроентерит е ваксинацията. Ваксината се поставя между втория и шестия месец.

Най-важна е профилактиката, а при настъпило заболяване да не се допусне обезводняване. Наред с елементарните мерки като миене на ръце, избягване на съмнителна храна и контакти с болни хора, могат да ви помогнат и Шуслеровите соли.

С уговорката, че при бебетата лекарският преглед е задължителен.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти